Gen Ticaret Sosyal Medyadaki Krizle Başa Çıkma Rehberi

Günümüzde en popüler pazarlama türlerinden biri sosyal medya pazarlamadır. Markalar sosyal mecralarda hesap açıp marka ve ürünlerle ilgili paylaşımlar yapmaktadır. Bu sayede milyonlarca kullanıcısı olan sosyal medya sitelerinde marka ve ürünler tanıtılıyor. Diğer taraftan marka ve kullanıcılar arasında doğrudan bir iletişim sağlanıyor.

Firmalar sosyal medyada pazarlama için paylaşım yaparken bazen aksilikler yaşanabilmektedir. Atılan yanlış bir gönderi ya da yanlış anlaşılan bir yorum sosyal medya krizine neden olmaktadır. Bu kriz markaya da zarar vermektedir. Bu sebeple kriz yönetimin iyi ayarlamanız gerekmektedir.

Sosyal medyada bir kriz çıktığında yapılması gerekenleri aşağıya sıraladık.

Olaya hemen müdahale edin: olayı en kısa zamanda ele almanız en iyisidir. Aksi takdirde yapılan yorumlarla olay uzadıkça uzar. Çıkan kriz üzerine hemen çalışmaya başlarsanız olayı çözmeye daha çabuk yaklaşırsınız. Kriz fazla yayılmadan önünü almış olursunuz.

Olaydan haberdar olduğunuzu gösterin: insanların konuyu daha fazla deşmelerini önlemek için yapacağınız ilk açıklamada kriz yaratan olayla ilgili fazla bir bilginiz olmasa da olaydan haberdar olduğunuzu ve üzerinde çalıştığınızı göstermeniz gerekmektedir. Bu şekilde insanlar üzerinde güven sağlamış olacaksınız.

Sosyal medya siteleri içerisinden ilk önce hangisiyle başlayacağınızı bulun: krizin patladığı sosyal mecrayı bularak işe başlayabilirsiniz. İlk çalışmalarınızı burada yaptıktan sonra diğer sosyal medya sitelerini kontrol etmeniz gerekmektedir. Duruma göre oralara da müdahale etmeniz gerekebilir.

Üzüntülerinizi belirtin: insanlara üzüntünüzü belirtmeniz ve onlardan özür dilemeniz gerekmektedir. Ayrıca, ortaya çıkan krizden dolayı maddi manevi zarar gören herkesi bulacağınızı ve sorunlarını çözeceğinizi söylemeniz gerekmektedir. bu sayede halk ile bir yakınlık kurmuş olacaksınız.

Tartışmaya girmeden insanların yorumlarını dinleyin: size ve firmanıza gelen yorumları öfkelenmeden dinlemeniz sizin ve firmanızın yararınadır. Krizden dolayı gözler sizin üzerinizdeyken bir de yorumlara sinirlenmek olayları daha fazla büyütmeye yarar. Markanızın imajını korumak için sakin bir şekilde gelen yorumları kabul etmeniz gerekmektedir.

Sosyal medya paylaşımlarınızı durdurun: krizin ardından hiçbir şey olmamış gibi paylaşım yapmaya devam etmek markanız hakkında iyi düşündürmez. Bu yüzden bir süre için ileriye dönük paylaşımlarınızı iptal etmeniz gerekmektedir.

Reklam yayınlatmaya ara verin: aynı sosyal medya paylaşımları gibi reklamlarda kriz zamanında insanlar üzerinde ters etki yapabilir. Bu yüzden her türlü reklama ara vermeniz gerekmektedir.

Krizin çıkış noktasını bulun: krizin çıkış noktasını ve nedenlerini öğrenmeniz gerekmektedir. Şirketinizi bu zor durumdan kurtarmak için her türlü bilgiyi gözden geçirmelisiniz. Ayrıca, bu krizden firmanız ve müşterileriniz ne kadar etkilendiler belirlemeniz gerekmektedir.

Krizin çıkış noktasını bulduktan sonra halka açıklama yapın: krizin nedenini bulduktan sonra halka bununla ilgili açıklama yapmanız gerekmektedir. Açıklamada, ayrıca, konu üzerinde çalışmaya devam ettiğinizi bildirmeniz gerekmektedir.

Krizin ulaştığı noktaları tespit edin: krizin hangi mecralara ve yayın organlarına ulaştığını tespit edin. Krizin ulaştığı kurumlara durumu kontrol altına aldığınıza dair resmi bir açıklama gönderebilirsiniz. Bu açıklama halkı sakinleştirmeye yarayabilir.

Krizin ulaştığı noktaları tespit edin: krizin hangi mecralara ve yayın organlarına ulaştığını tespit edin. Krizin ulaştığı kurumlara durumu kontrol altına aldığınıza dair resmi bir açıklama gönderebilirsiniz. Bu açıklama halkı sakinleştirmeye yarayabilir.

Yukarıda şirketinizle ilgili herhangi bir sosyal mecrada çıkabilecek bir sorun karşısında iyi bir kriz yönetimi için yapılacakları sıraladık. Başarısız bir kriz yönetimi markanın adına ve imajına söz getireceği için çıkacak herhangi bir sorunu en iyi şekilde atlatmak gerekmektedir. Bu sebeple kriz yönetimi çok önemlidir. İyi bir kriz yönetimi ile markayı batmaktan kurtarıp yukarılara taşımaya sebep olmaktadır.