Sensörün Kullanım Alanları
Sensörler, çevremizde sıklıkla kullanılıyor. Monte edildiği ortamdaki değişiklikleri ya da olayları tespit eden, bilgileri diğer cihazlara ileten bir araçtır. Makine, modül veya alt sistem olarak bilinir. Diğer elektronik cihazlarla birlikte kullanımı söz konusudur. Peki, sensörler hangi alanlarda kullanılır?
Sensörler Hangi Sektörlerde Kullanır?
Günlük yaşamda, sensörlerle sürekli olarak temas kurulur. Ev aletlerinde, ısıtma sistemlerinde, çamaşır makinelerinde, bulaşık makinelerinde ve diğer her türlü elektrikli cihazda sensör kullanımı söz konusudur. Bununla birlikte, sensörler tıp endüstrisi, otomotiv, endüstriyel uygulamalar, tarım, havacılık ve savunma gibi alanlarda da yaygındır.
Arabalar, trenler, otobüsler vb. dahil olmak üzere birçok araçta, yağ sıcaklığını ve basıncını, gaz ve direksiyon sistemlerini ve çok daha fazlasını izlemek için sensöre ihtiyaç duyulur.
Hastanelerde hasta takibi için sensörler sürekli olarak kullanılır. Sıcaklık, kalp atış hızı, MRI makineleri, oksijen tankları için bu araçlara gereksinim vardır.
Restoranlarda, mutfakta genellikle, fanın tıkanması durumunda personeli uyarmak için bir diferansiyel basınç anahtarı kullanan bir aspiratör bulunur. Fırınlarda ayrıca sıcaklık sensörleri vardır. Hijyen ve güvenlik standartlarının bir parçası olarak, birçok restoran, yiyeceklerin iyice pişirildiğinden veya soğutulduğundan emin olmak, yiyeceklerin sıcaklığını test etmek için sıcaklık probları da kullanabilir.
Sensör Türlerine Göre Kullanım Alanları
Farklı alanlarda farklı sensörler işlev görür. Amaçlarına göre sensör çeşitleri ve kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Konum Sensörleri: Konum sensörleri yer değiştirme, hareket ve konumu ölçmek için kullanılır. Direksiyon açısı ölçümü, rüzgar yönü ölçümü, gaz kontrolü, rampa ve köprü konumlandırma, uçuş simülatörleri gibi konularda konum sensöründen yararlanılır.
- Basınç Sensörleri: Bu sensörler, basıncı ölçmek amacıyla tercih edilir. Mutlak, ölçülü veya diferansiyel olabilir. Fanlar ve filtreler, lastik basıncı, yağ basıncı, araçlardaki fren sistemleri, HVAC uygulamaları, dizel ve motor uygulamaları için basınç sensörleri kullanılır.
- Sıcaklık Sensörleri: Bu sensörler katıların, sıvıların ve gazların ısılarını ölçmek ve izlemek için kullanılır. Evlerdeki en yaygın sensör türüdür. Çeşitli uygulamalara uyacak şekilde farklı şekil ve boyutlara sahip birçok sıcaklık sensörü vardır. Motorlar, yüzey plakaları, ev aletleri, endüstriyel ekipman, bilgisayarlar, egzoz gazı izleme, elektrikli radyatörler için sıcaklık sensörü kullanılır.
- Kuvvet Sensörleri: Ağırlık sensörü olarak da bilinir. Tartma uygulamalarında ve genellikle tartılarda kullanılır. Uygulanan kuvvet miktarını ölçerek doğru bir ağırlık ölçümü sunar. Genellikle yerleşik tartılar, platform kantarları, ölçekler, hazneler ve tank tartısı gibi alanlarda bu sensörler tercih edilir.