SEO

SEO (Search Engine Optimization), sözlük manası olarak arama motoru optimizasyonu anlamına gelmekte olup arama motorlarında ön plana çıkmak ve ön planda kalmak için web siteleri açısından ve web sitelerinde yer alan içerikler bakımından günümüzde son derece hassas ve önemli bir kriterdir. Web sitelerinin SEO’ya göstermiş oldukları özen kadar sitelerde yer alan içeriklerin de SEO uyumu son derece mühimdir. Bu nedenle web siteleri, yapılarında yer alan içeriklerin de SEO uyumlu olması hususunda maksimum ihtimam ve özen göstermektedir.

İçerik oluşturucu yönünden akıcı ve okunaklı bir metin ortaya koyabilmek kadar içeriğin arama motoru optimizasyonuna uygunluğu da günümüzde son derece ehemmiyetli bir hal almıştır. Oluşturulmak istenilen içeriğe başlanılmadan önce, konu hakkında gerekli araştırmanın yapılarak anahtar kelimelerin uygun bir şekilde saptanması ve içerikte doğru bir şekilde kullanılması SEO açısından oldukça önemli bir durumdur. Anahtar kelime tespit edilirken; içerikle bağlantısını uygun ve uyumlu bir şekilde kurabilmek de son derece kritik bir mevzudur. Aynı şekilde anahtar kelime seçilirken; diğer anahtar kelime seçimleri de en az onun kadar önem arz etmektedir.

SEO Ne Demek?

SEO, web sitesinin her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırmak maksadıyla kullanabileceği teknikleri ve stratejileri içermektedir. Rakiplerden daha üstün olmak ve daha bilinir hale gelmek ancak bu şekilde hareket edilirse ve bu konuya gereken hassasiyet gösterilirse mümkündür. Tabii bu durum için öncelikle arama motorlarının çalışma sistematiğinin bilinmesi gerekir. Günümüzde temel belirleyici ve gösterge arama motoru Google’dır ve kuralları genelde O belirlemektedir. Google her zaman popüler ve kaliteli sitelere öncelik vermekte ve onları ön plana çıkarmaktadır. SEO çalışmaları, site içi ve dışı olmak üzere ikiye ayrılır.

Site İçi SEO

Site İçi SEO, bir web sayfasını öncelikli olarak kullanıcılar, sonrasında da arama motoru botlarının anlayabileceği hale getirebilmek için yine arama motorlarının belirlediği ve istediği kurallara uygun bir şekilde yapılan tüm işlemlere verilen isimdir. Site içi SEO çalışmalarında, kullanıcılar bakımından içerik mühim bir hususken arama motorları açısından hem içerik hem de teknik altyapı önemlidir. Bu nedenle SEO çalışmaları için öncelikli olarak arama motorlarının nasıl çalıştığını yani arama motorlarının dilini çok iyi bilmek gerekir.

Arama motorları kendilerince belirlenen kurallar çerçevesinde web sitelerine kalite düzeylerini gösteren puanlar vermekte ve onları bu doğrultuda sıralamaktadır. Bu kalite puanları, sitenin genelinde kullanılmış olan görselliğe, özgün metin içeriklerine, bağlantı hızlılığına, arayüzün kullanışlılığına ve belirli arama motoru etiketlerine göre değişkenlik arz etmektedir.

Site Dışı SEO

Site dışı SEO; bir web sitesinin Google, Yandex, Bing gibi popüler arama motorlarında üst sıralarda yer alması için kullanıcı eksenli yapılan profesyonel markalaşma çalışmalarını içermektedir. Site dışında yer alan farklı kaynaklar vasıtasıyla sektörde bulunan müşterilerin web sitesini ziyaret etmesi için yapılan anahtar kelime backlink çalışmaları, açık url bırakma, sektörel makalelerle bilgi verme, yoruma yer verme ve tüm firma tanıtım çalışmalarını kapsamaktadır.

Site Dışı SEO’da ön plana çıkan husus sağlam referansı bulunan ve kaliteli sitelerden backlink alabilme durumudur. Sitenin hitap ettiği hedef kitle doğrultusunda yapılan backlink, web sitesinin bulunduğu sektörde ön plana çıkmasını sağlayacaktır.

SEO çalışmasının, yukarıda bahsi geçen site içi ve dışı birçok faktörün senkronize ve optimal bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşturulması gerekir. Ayrıca bu faktörlerin her web sitesine spesifik olacak şekilde özenle ve dikkatle uygulanması; bu uygulama sonuçları doğrultusunda SEO planlamasının sürdürülmesi gerekmektedir.