Online Pazar Yerlerinin ile Kendi E-Ticaret Sitenizin Artı ve Eksi Yanları

E-ticaret yapmak için iki seçeneğiniz bulunmaktadır. Kendi e-ticaret sitenizi kurmak ve online pazar yerlerinde mağaza açmak. İsterseniz birini seçip yapabilirsiniz. Dilerseniz ikisini aynı anda yapabilirsiniz. İkisinin birçok artı ve eksi yanları bulunmaktadır.

Bu yazımızda online satış yerlerinin ve kendi e-ticaret sitenizi kurmanın artı ve eksi yanlarını maddeledik.

Online pazar yerlerinin artı yanları

Düşük maliyetler: online pazar yerinde mağaza açtığınızda buraya her ay aylık mağaza bedeli ödemeniz gerekse bile yine de kendi e-ticaret sitenizi açmaktan daha ucuza gelmektedir.

Kalabalık bir müşteri gurubu edinmek kolaydır: kendi e-ticaret sitenizi kurduğunuz zaman kalabalık bir müşteri gurubu edinmeniz uzun zaman alacaktır. Ancak, online Pazar yerlerinde çok çeşitli müşteri gurupları vardır. Sattığınız ürüne göre bu müşteri guruplarını kendinize bağlayabilirsiniz.

Mağazanızın altyapısı: online pazar yerinde mağaza açtığınız zaman mağazanız hazır olarak size gelir. Hiçbir yazılım sorunuyla uğraşmazsınız. Ayrıca, bu gibi işleri online pazar yerinin kendisi hallettiği için şirketiniz için yeni departmanlar kurmanıza da gerek kalmaz.

Diğer mağazaların satış istatistikleri: online platformdaki diğer mağazaların satış analiz sonuçlarını görebilir ve kendi sonuçlarınızla karşılaştırabilirsiniz. Böylece rakiplerinizi daha iyi tanımış olursunuz.

Online Pazar yerlerinin eksi yanları

Mağaza bedelleri ve komisyon kesintileri: online platformda mağaza açtığınız zaman aylık olarak mağaza açma bedeli ödemek zorundasınız. Bunun yanında platform sattığınız her üründen de komisyon almaktadır. Ürünleriniz satış fiyatlarını bu komisyonları göz önünde bulundurarak belirlemeniz gerekmektedir.

Tanıtım giderleri: mağazanızın bilinirliği artırmak için platformda reklam yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde onca mağaza arasında öne çıkmanız zor. Bu tanıtımlar ek masraf demektir.

Yarışta geri kalma: online satış platformunda sizin gibi onlarca mağaza ile rekabet halinde olacaksınız. Bu durumda mağazanızın tanıtımı için gerekli reklamları yapmazsanız yarışta geri kalabilirsiniz.

Platformun uyulması gereken kuralları: her satış platformunun kendine ait kuralları var ve tüm mağaza sahipleri bunlara uymak zorundadır. Bu kurallar kimi zaman sizi kısıtlayabilir.

Kendi e-ticaret sitenizin artı yanları

Kendi markanızı oluşturabilirsiniz: insanlar alışveriş yaparlarken her zaman marka ürünleri seçmektedirler. Kendi e-ticaret sitenizi oluşturarak kendi markanızı oluşturmak için bir adım atmış olursunuz.

Reklam kontrolü: kendi sitenizin reklamlarını istediğiniz gibi oluşturup istediğiniz yerde yayınlayabilirsiniz. Reklamların içeriğini siz belirlersiniz. Bu sayede hedef kitlenize daha yakın olursunuz.

Fiyat kontrolü: sahip olduğunuz e-ticaret sitesindeki ürünlerin fiyatlarını komisyon düşünmeden siz belirleyebilirsiniz. Bu fiyatlar üzerinde istediğiniz zaman oynama yapabilirsiniz.

Dijital pazarlama çalışmalarından daha iyi sonuç alırsınız: SEO çalışmaları yaparak arama motorunda üst sıralara çıkabilirsiniz. Google ads ve diğer reklamlar ile sitenize ziyaretçi çekebilirsiniz. Ayrıca, size ulaşmak isteyen müşterilerle doğrudan ilişki kurabilirsiniz.

Kendi e-ticaret sitenizin eksi yanları

Web site maliyetleri: e-ticaret sitenizin kurulumu, bakımı, güvenliği gibi ek masrafları küçümsenmeyecek masraflardır. Bu masraflar ve iş güçleri yerine hazır site paketlerini kullanabilirsiniz.

Markanızı duyurmak: insanların tanıyıp alışveriş yaptığı ünlü bir marka oluşturmak çok zordur. Böyle bir sürece girmek için çok çalışmak ve reklam faaliyetlerini iyi yapmak gerekmektedir.

Sonuç

Online platformda satış yapmanın da kendi e-ticaret sitenizi kurmanın da avantajları ve dezavantajları vardır. Kuracağınız işe, eldeki sermayeye, satacağınız ürüne göre nerede satış yapacağınızı belirlemek en iyi sonuç olacaktır. Ek olarak, iki satış türünü de aynı anda yapabilirsiniz. Bir yandan kendi e-ticaret sitenizde satış yaparak orayı büyütürken diğer yandan online satış platformunda satış yapıp bilinirliğinizi artırabilirsiniz.