Logonun kurumsal kimlik açısından önemini ve bir şirketin yükselmesinde, akılda kalmasında, rakiplerinin önüne çıkarak tercih edilmesindeki rolünü yadsımak mümkün değildir. Bu bağlamda “Logosuz reklam mümkün müdür?” sorusunun yanıtına “Evet, mümkündür.” cevabını vermek insanın kulağına imkânsız gibi gelse de geçtiğimiz günlerde herkesin bildiği bir markanın logosuz reklam yapması üzerine soruya cevap vermek daha da kolaylaşmıştır.

Doritos’tan Cesur Hamle: Logosuz Reklam

Doritos geçtiğimiz günlerde ilginç bir reklam filmi yayınladı. “Logo yok, marka yok!” Sloganıyla ortaya çıkan reklam, ilgileri üstüne topladı. İlgi çekici ve farklı olması nedeniyle tepkileri üzerinde toplaması doğal ancak reklamın kime ait olduğunu insanların bakar bakmaz anlayabilmesi daha da şaşırtıcı. Reklamda logo olmasa da firmanın logosunu bu kadar akılda kalıcı tasarımlayabilmiş olması logosuz reklamı mümkün kılan yegâne şey olmuştur.

Doritos bu taktiğini yalnızca reklam filminde değil sosyal medya hesabında ve reklam panolarında da uyguladı. Reklamların gözlerine sokulmasını sevmeyen insanlar, özellikle z kuşağı bu tarz bir reklam kampanyasını çok beğendi. Ki reklam kampanyasında gidilen bu değişiklik, klasik reklam kampanyalarından sıkılan z kuşağının ilgisini çekebilmek. Doritos da bunu başarmışa benziyor. Böyle bir risk alması ve başarılı olması da logo tasarlamada doğru adımları attığının bir göstergesi niteliğinde.

Logosuz Reklam Yapabilmek İçin Ne Gerekir?

Doritos logosuz reklam yapılabileceğini kanıtladı ve bazı dersler almamızı sağladı. Oldukça sade bir logoya sahip olan Doritos, reklamında yalnızca üçgen şeklini kullandı ve içinden “Buraya Marka Gelecek” yazısını geçirdi. Sosyal medya hesaplarında da logosunu ve ismini kullanmadan, yalnızca üçgenle alakalı fotoğrafları kullanarak tanıtımını yaptı. Logosunun indirgenmiş bir şeklini izleyiciye sunmasına rağmen izleyicinin aklında tek bir marka canlandı. Cipslerini de üçgen yapması ve logosunu da buna uygun seçmesi bu etkiyi güçlendirdi.

Paketinde kullandığı renkler de canlı ve vurucu olduğu için, rakip markalardan farklı olmasının da etkisiyle akla direkt ürünleri getirdi. Üstünde herhangi bir şey olmadan yalnızca renklerle ürününü tanıtmayı başaran Doritos’un kurumsal kimlik yaratmadaki başarısı ve doğru logo tasarımı yadsınamaz bir gerçek.

Bu da kalıcı bir logo yapmanın; insanların sadece logonun renklerini ya da logoyla ilgili ufacık bir ayrıntıyı gördüğünde neyden bahsettiğinizi anlayabileceklerini sağlamanın yolu olduğunu kanıtlamış oluyor.

Bir Logo Nasıl Akılda Kalıcı Hale Getirilir?

Logo, markanın kurumsal kimliği için önemli olduğu kadar yeni oluşan bir markanın markalaşma sürecinde de büyük rol oynar. Logo tasarımı adımlarının iyi izlenmesi ve logo tasarlamanın püf noktalarına dikkat edilmesi halinde doğru logo ortaya çıkacaktır. Daha sonrasında ise markalar müşterilerine sunduğu hizmetlerin kalitesiyle birlikte devleşecek, zaman geçtikçe insanlar tarafından benimsenmeye başlayacaktır.

  • Hedef Kitleyi Belirlemek

Firmanın hitap ettiği kitleyi belirlemek, o kitlenin ilgisini çekecek bir logo tasarlama şansını kişilere sunarken aynı zamanda akılda kalıcılığı da arttırır.

  • Logo Türünü, Rengini ve Yazı Fontunu Seçmek

Farklı logo türleri vardır. Bunlar soyut, kelime, harf, resim odaklı gibi pek çok farklı türe ayrılabilir. Hedef kitleye ve firmaya en uygun logo türünü seçmek akılda kalıcılığı arttıracaktır.

Logonun rengi ve yazı fontu da görsellik açısından önem arz eder. Her renk, insanlara farklı şekilde hissettirir bu nedenle kurumsal kimliğe uygun bir renk seçimi ve uyumlu bir yazı fontu seçmek gerekir. Rengin ve fontun özgün olması markanın akılda kalmasını sağlayacaktır.

  • Sade ve Vurucu Olmak

Karmakarışık bir logo hiç kimsenin aklında kalmaz; ya başka logolarla karıştırılır ya da unutulur gider. Logo tasarımı, ilgili logoya bakılan ilk anda markayı akıllara getirecek şekilde yapılmalıdır.

  • Rakip Firmalarla Farkı Ortaya Koymak

Benzer bir logo akılda kalmayacağı gibi rakip firmayı çağrıştırabileceği için özgün olmayan logo tasarımları insanların zihninde negatif yönde etkiler bırakabilir.