Logonun kurumsal kimlik oluşturulurken oynadığı lider rolü nedeniyle logo tasarımının titizlikle gerçekleştirilmesi gereken bir eylem olduğu bilinmektedir. Logo tasarımı online logo tasarımı şeklinde yapılabileceği gibi diğer çeşitli logo tasarım programı aracılığıyla da tasarlanabilirler. Logo tasarlamada püf noktalara özen göstermek markanın tanınırlığını, akılda kalıcılığını, başarısını, güvenini ileriye taşır.

Kaç Adet Logo Tasarımı Türü Vardır?

Logolar genel hatlarıyla bakıldığında 7 farklı türe ayrılır. Bu türler sektörlerden bağımsız olarak gelişmiştir ve sadece logoların biçimleriyle ilgilidir. Şu sektör şu logoyu kullanmalıdır gibi bir kural söz konusu değildir. Tasarımcının karar vereceği ve kurumsal kimliği en iyi yansıtacağına inandığı logo türüne göre bir logo tasarımı gerçekleştirilir.

  • Monogram

Monogram; logolar marka isminin baş harflerinden oluşan tasarımlara verilen isimdir.

  • Sözcük

Sözcüklü logolar marka isminin logo olarak tasarlanmasıyla meydana gelir. Doğrudan marka ismine odaklanarak tasarlanır.

  • Resimli

Doğrudan bir şekil üzerine tasarlanan logolardır. Seçilecek resim logonun hedef kitlede uyandırmak istediği duyguyu taşımalıdır.

  • Özet

Özet logolar, markayı yansıtan resimlerin soyutlaştırarak tasarlanmasıyla meydana gelir. Logo doğrudan resmi içermez, onun soyutlaştırılmış vektörel çizimini içerir.

  • Maskot

Maskot, bir markayı temsil eden karakterdir. Maskot logolarda markayı temsil edecek olan karakter kullanır. Doğrudan bir şekil değil de o şekle bir karakter atanması yapılarak ortaya çıkmış logolardır.

  • Kombinasyon

Adı üzerinde olduğu gibi kombinasyon logolar şekillerin ya da maskotların harf veya kelimelerle kombinlenmiş halidir.

  • Amblem

Amblem logolar kombine logolarla benzer ancak daha klasik ve belirli şekille bir araya getirilip uyum sağlanmış halde hedef kitlenin karşısına çıkarlar.

Logo Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Logonun markanın bugünü ve geleceği üzerine etkilerinin ne denli önemli olduğunu bilmek, markasını oluşturmak isteyen kişi ve kişilerin logo tasarımını gerçekleştirirken nelere dikkat etmesi gerektiğini sorgulamasına yol açmıştır. Kurumsal kimliğin oluşumunda logonun rolünü iyi oynayabilmesi için tasarımcısının da belirli noktalarda durması ve yapabileceğinin en iyisini yaptığından emin olması gerekir.

  • Logo Türünü Belirlemek

Logo tasarlamaya başlamadan önce nasıl bir logo tasarlanacağı belirlenmelidir.

Marka uzun bir isme sahipse, yeni yeni piyasaya çıkıyorsa monogram logolar kullanışlı olacaktır. Uzun isimlerde sözcük logo türünü seçmek karmaşık bir tasarım ortaya çıkarabilir. Marka adı farklı ve akılda kalıcıysa sözcük logo tasarımı mantıklı bir seçim olabilir.

Resimli, özet ya da maskot logoları seçmek seçilecek imge marka imajını yansıtacaksa, globalleşme amacı taşıyan markanın tanınırlığına katkı sağlayacaksa mantıklıdır.

Markalar genellikle tasarımlarını kombinasyon ya da amblem logolar şeklinde gerçekleştirirler. Bu logolar çok yönlü oldukları için popülerdirler.

  • Logonun Hikâyesi

Logonun olmazsa olmazı hikayedir. İyi bir hikâye oluşturabilmek için markanın özellikleri dikkate alınmalı ve hikâye bu özelliklerden izler taşımalıdır. Hikâye ne kadar sağlam olursa insanlar o kadar etkilenir ve bu da markanın imajına katkı sağlar.

  • Logonun Rengi, Şekli, Yazı Fontu ve Boyutu

Renkler insan psikolojisi üzerinde bazı etkilere sahiptir. Markanın logo tasarımı yapılırken markanın insanlarda uyandırmak istediği en net duygu belirlenmeli ve sektördeki diğer markaların ağırlıklı olarak hangi rengi kullandığına bakılarak buna göre renk seçimi yapılmalıdır.

Logo içindeki hikayesi, rengi, şekilleri ve yazılarıyla bir bütündür. Yazı fontu logoyu oluşturan diğer elemanlarla uyumlu seçilmeli, boyutu ve harfler arasındaki boşluk bakanın kolayca okuyabileceği şekilde ayarlanmalıdır. Logoyu karmaşıklaştıracak her türlü düzenlemeden uzak durulması gerekir.

Logoda bir şekil kullanılacaksa şeklin kurumsal kimliği iyi temsil edeceğinden emin olunmalıdır.

  • Logonun Özgünlüğü

Kurumsal kimlikte rakip firmaların önüne geçmek ve farkı ortaya koymak önemlidir. Logolar da sektördeki diğer markaların logolarından farklı ve özgün olmalıdır.

  • Logonun Sadeliği

Logo, olabileceği en sade haliyle hedef kitleye sunulmalıdır. Karmaşık bir logodansa ne ifade ettiğini kısa ve öz biçimde yansıtan logolar öne çıkacaktır.

Tüm bu noktalara dikkat edildiği taktirde logonun akılda kalıcılığı artacak ve markayı yükseğe çıkaracaktır.