Kurumsal kimlik, şirketlerin markalarını oluştururken dışarıya çizdikleri imajlardır. Logo hedef kitleye kurumsal kimliği ilk tanıtan marka elemanı olduğu için logo tasarımı bir markanın kurulmasında çok önemlidir. Doğru logo tasarımı şirketleri doğru noktaya getirebilirken yanlış adımlar izlenerek tasarlanmış bir logo kurumsal kimliğin yanlış oluşturulmasına sebep olabilir.

Logo marka geleceği açısından bu denli önemli olduğu için, şirketlere özel logo tasarımı ince bir iş gerektirir.

Logo Tasarlarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Logo, markayı hedef kitleye bir bakışta anlatan kurumsal kimlik elemanı olduğu için, bazı noktalara özen gösterilerek yapılması gereken bir tasarım gerektirir.

Özel logo tasarımı yapılırken öncelikle logonun türü seçilir. Tür seçildikten sonra logonun hikayesi ortaya konur ve bu hikâyeyi hedef kitleye yansıtacak şekilde tasarım gerçekleştirilir.

Logonun sade ve özgün olması aranılan en önemli özelliklerden birisidir. Karmaşık logolar marka imajı çizmeyi bırakın hedef kitleye istediğini anlatamaz bile. Oysa olması gereken bir logoda mümkün olan en sade tasarım ortaya konmalı ve hedef kitle logoya baktığında bazı çağrışımları yakalayabilmelidir. Özgün olmayan bir logo ise başka bir markayı çağrıştıracak ve markanın akılda kalıcılığına ket vuracaktır.

Logo tasarımı için eskiz çalışmalar yapmak, internetten online logo tasarımı örneklerine bakmak, ilham alabilmek için çeşitli logo tasarımlarını gözden geçirmek, bolca araştırma yapmak olmazsa olmazlardandır. Logonun rengi, yazısı, şekli birbiriyle uyum içinde olmalı ve doğru görsellik yakalanmalıdır.

Logo Tasarımında Hangi Renk Hangi Fontla Kullanılmalıdır?

Nasıl ki renkler insan psikolojisi üzerinde etkilere sahipse ve kişilerde bazı izlenimler uyandırıyorsa, yazı fontları da benzer etkiler yaratır. Yapılan araştırmalarla yazı fontlarının logo tasarımında doğru kullanılmasıyla insanların logoyu hatırlamasına katkısı olduğu, markanın kurumsal kimliği oluştururken amaca paralel doğrultuda katkı sağladığı kanıtlanmıştır.

Şirketlere özel logo tasarımında şirketin içinde bulunduğu sektör baz alınarak ve şirketin insanlarda uyandırmak istediği duygu öne çıkarılarak bir renk seçimi yapılır. Örneğin teknoloji markalarında güven duygusunun rengi mavi çoğunluktayken fast food sektöründe açlığı canlandıran kırmızı öne çıkar. Ciddi bir hava yaratmak isteyen şirketler gri-siyah gibi renkleri kullanırken, bu tarz şirketlerde turuncu gibi arkadaş canlısı ve eğlenceli bir rengi görmek pek mümkün değildir.

Logo tasarımındaki yazı fontu da seçilen renkle uyum içerisinde olmalıdır. Font görüntüsü itibariyle marka hakkında hedef kitleye bir duruş gösterir. Ayrıca font seçimi yapılırken demode olmayan, çağı yakalamış ve insanların gözüne hoş gelecek fontlar tercih edilmelidir.

Logo Tasarımında Font Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Bazı logolar arkadaşça bir görüntü verirken bazıları daha ciddi bir hava yaratır. Kimisi bakan insana duygusal bir hava katar kimisi ise heyecan ve harekete geçme isteği uyandırır. Yüzlerce yazı fontu arasından şirket imajına en yakışanını bulmak ise profesyonel marka tasarımcılarının görevidir. Genel olarak fontları daha sade ve ciddi olanlarla süslü ve hareketli olanlar olarak ikiye ayırmak mümkündür.

Hangi yazı fontu seçilirse seçilsin ya da marka kendine özel bir yazı fontu oluştursun amaç aynı olmalıdır: Logonun kolay anlaşılır tasarlanması gerekir ve yazı fontu de buna bağlı olarak kolay anlaşılabilir olmak zorundadır. Tabi ki fontun karışık olmasın diye fazla sade ve soluk olmasından da kaçınılmalıdır.

Logo Tasarımında Düz ve Sade Yazı Fontlarını Hangi Sektörler Kullanır?

Hukuk bürolarında, hastanelerde, ajanslarda ve ciddi hava yaratmak isteyen herhangi bir sektörde daha sade ve hareketli olmayan logolar tercih edilir. Bu tarz logolar logoya bakan kişilerde güven ve ciddiyet duygularını uyandırır.

Örneğin bazı giyim markaları daha ciddi fontlar kullanırken bazıları ise hareketli fontları tercih eder. Bu seçim markanın oluşturmak istediği kurumsal kimlikle yakından ilişkili olmak zorundadır.