Petrol Ofisi, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en köklü şirketlerinden bir tanesidir. Herkesin aklına kazınmış olan meşhur logosunun kurumsal kimliğinin oluşturulmasındaki katkıları da yadsınamaz. Petrol Ofisi’nin logosunun hikayesinin ne olduğunun, niçin böyle tasarlandığının ve detaylarının pek çok yeni oluşan markaya kurumsal kimlik oluştururken şirketlere özel logo tasarımının önemi hakkında ilham vereceği kesindir.
Atatürk’ün de Payı Var: Petrol Ofisi’nin Logosu Nasıl Ortaya Çıktı?
Petrol Ofisi’nin logosunun ilk hali bir çemberin içindeki kırmızı renkli dili kıvrık ve dışarıda olan dişi kurttur. Logonun tasarımcısı ise şirketin ilk genel müdürü Talha Sabuncu’dur. 1941 yılında yalnızca 9 kişiyle kurulan bu küçük markanın bugünün en büyük petrol markalarından biri olması oluşturulan doğru kurumsal kimliğe ve logo tasarımına elbette bağlıdır.
Logoda Bozkurt figürünün kullanılması, o dönemlerde yaygın olan Milliyetçilik akımıyla doğrudan ilişkilidir. O dönemde özellikle önemli olan böyle bir simgenin logoda kullanılmış olması markanın kurumsal kimliğine pozitif etki yapmış ve insanların akıllarına kazınmıştır. İlk izlenimi doğru veren Petrol Ofisi daha sonra icraatları ve başarılarıyla adını en üstlere yazdırmayı başarmış bir şirket konumuna gelmiştir.
Cumhuriyetin Kuruluşundan Sonra Niçin Bozkurt Sembolü Yaygınlaştırılmaya Çalışılmıştır?
Bozkurt, Türk mitolojisinde kutsal bir hayvandır. Efsaneye göre Türk ırkı, “Asena” isimli dişi kurttan meydana gelmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti kurulana kadar Anadolu’da yaşayan halk pek çok acı çekmiş ve bin bir türlü düşmanla mücadele etmiştir. Uzun süren yorucu bir savaşın nihayet sonuna gelindiğinde ise halk yeni bir rejim ve yeni bir anlayışla karşılaşarak hayatlarını adapte etmek için gayret göstermişlerdir. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, yorgun ve savaştan daha yeni çıkmış Anadolu insanını yüreklendirmek için bazı çalışmalar gerçekleştirmiştir. Atatürk; ilkelerinden biri olan Milliyetçilik akımının yaygınlaşması, Türklerin tarihindeki en büyük mitlerden birini öğrenmeleri, bu konuyu merak ederek araştırıp bilgi sahibi olmaları ve özgüvenlerini arttırabilmeleri için o dönemin paralarına, sigaralarına, posta pullarına Bozkurt simgesini koydurtmuş, yaşı küçük izcilere “Yavru Kurtlar” demiş, ilk yolcu gemisine “Bozkurt” isminin konulmasını önermiştir.
Büyük savaştan zaferle ayrılan şanlı Türk ordusu, Anadolu topraklarında yaşayan ve ırkı fark etmeksizin bu vatanın evlatları olan herkesle birlikte bu işi başarmıştır. Savaşın yaralarını sarmak ve halkı yüreklendirmek için Atatürk, bu tür yöntemleri günlük hayatta uygulamış ve başarılı olmuştur.
Petrol Ofisi Logo Tasarımı Değişimi
1941 yılındaki özel logo tasarımını yarım asırdan fazla süre kurumsal kimliğinin önder olarak kullanan Petrol Ofisi, 2000 yılında BEK Tasarım tarafından oluşturulan yeni logoyu kullanmaya başladı. İlk logo yuvarlağın içine çizilmiş bozkurttan ve marka adından oluşuyordu. Oluşturulan 2. Logoda o meşhur dişi kurt simgesi çember yerine “O” harfinin içine alınmış, günümüzdeki haline çevrilmiş ve başına da bir P harfi getirilerek oluşturulmuştur. Altına da marka ismi yerleştirilmiştir. Logo rengi yine kırmızıdır ancak bu versiyonda marka adı da kırmızı renkle yazılmıştır.
Logo değiştirmenin püf noktası mevcut logoyu güncelleştirip iyileştirirken, eskisini hatırlatacak detayları eksik etmemektir. Çemberin içinde kırmızı dişi kurt ve marka adı olan ilk logoyla 2. Logo oldukça farklıyken, “O” harfinin içinde eskisine çok benzeyen ancak günümüze uyarlanan kırmızı dişi kurdun yerleştirilmesiyle arada bir bağlantı kurulmuştur.
Petrol Ofisi’nin en son logo tasarımı Medina Tulgur Reklam Ajansı tarafından 2012 yılında yapılmıştır. Bu tasarımla logo zamanın adımlarına ayak uydurmuştur ve 2000 yılındaki logo şekli 2 kenarı yuvarlatılmış dörtgen içine alınmıştır. Bu hamleyle dinamizmin etkisi vurgulanmış ve markanın kurumsal kimliğine katkı sağlanmıştır.