Logo, kurumsal kimliği oluşturmanın ilk aşaması ve müşterinin gözünde izlenim yaratacak ilk ve en büyük kimlik özelliği. Bu yüzden logo başarısının firmanın başarısını etkileyen etmenlerden biri olduğu su götürmez bir gerçek.
Logo tasarımı aşaması da bir marka oluşturmanın ilk basamaklarından birini oluşturuyor. Markanın henüz elinde hiçbir şeyi yokken logosu oluyor. Logosuz bir icraat gerçekleşmesi de zaten imkânsız çünkü vatandaş logo yokluğunda markayı tanımayacak ve tercihleri arasına sokmayacaktır.
Logo tasarlama aşaması doğru yürütüldüğünde ortaya kurumu karşı tarafa iyi tanıtabilen, rakiplerinden farkını ortaya koyabilen, insanların aklında her özelliğiyle kalıcı yer edinecek, merak uyandıracak, markanın geleceğini etkileyecek bir logo çıkacaktır.
Logo Değiştirmek Doğru Bir Hamle midir?
“Logo değiştirmek doğru bir hamle midir?” sorusuna verilen yanıt zamana ve firmaya göre değişkenlik gösterebilir. Bir marka logosunu değiştirecekse bunu tam zamanında ve logosunu konumuna uygun olacak şekilde düzenleyecekse gerçekleştirmelidir.
Kesinlikle logolar değiştirilemez diye bir şey yoktur. Aksine bir marka zaman geçtikçe ve kendini geliştirdikçe nasıl kendi bünyesinde yenileniyorsa logosunu da yenilemelidir. Büyük markalara bakıldığında, farklı farklı logolar kullandıkları ve logolarını devamlı güncel tuttukları görülür.
Tasarlanan Logo Hangi Durumlarda Değiştirilmelidir?
Firmalar zamana uyum sağlamak ve değişmek zorundadırlar. Kurumsal özelliklerinde değişmeyen taraflar olacağı gibi devamlı değişmek zorunda olan taraflar da olmak zorundadır. Logolar da zamanın bu cazibesine yenik düşecek ve yenileneceklerdir.
- Eğer logo artık firmanın kişiliğini yansıtmıyorsa değişikliğe gitmek faydalı olacaktır. Logonun bu durumuna 2 farklı açıklama getirilebilir. Bunlardan birincisi özen gösterilmemiş hızlıca bir özel logo tasarımı yapılmasıdır. İkincisi ise ilk logonun üstünden belirli bir zaman geçmesi ve şirketin de kendini geliştirmesiyle beraber artık logonun değişim zamanının gelmiş olmasıdır.
- Eğer logo eskidiyse ve gününün insanlarına çekici gelmiyorsa çağa uygun olarak değiştirilmelidir.
- Logonuz karmaşıksa ve onu minimalize etmek istiyorsanız logonuzu değiştirmeniz yararlı bir adım olacaktır. Basit logolar insanların akıllarında daha çok kalır.
- Markalar büyüdükçe ve globalleştikçe içinde bulundukları duruma uygun olarak logolarında düzenlemeye giderler. Örneğin Türkiye’de kurulmuş bir logo dünyaya açılacaksa, dünyadaki tüm insanlara hitap edecek şekilde düzenlemelidir.
- Marka bir başka markayla ortaklık kuracaksa logo değiştirilebilir.
- Piyasada markanın logosuna benzer başka bir logo faaliyetteyse insanların karıştırmasını önlemek amacıyla logo tasarımı değiştirilebilir.
Logo Değiştirme Nasıl Olmalıdır?
Pek çok firma logolarını değiştirirken bir sonrakiyle bir önceki logoyu birbirine benzer halde tasarlar. Kurumsal kimlikte değişen şeyler olacağı gibi değişmeyen şeyler de olacaktır bu nedenle genellikle markanın tüm logolarının toplanabileceği bir payda olur. Böylece müşteriler logoyu yine tanıyacaklar ve yalnızca yenilenmiş halini göreceklerdir. Bu da logonun unutulmamasını ve göze daha hoş gelerek pozitif etki yaratmasını sağlayacaktır.
Logo Değiştirmenin Avantajları Nelerdir?
Zaman geçtikçe insanlar değişir, Dünya değişir, fikirler ve bakış açıları değişir. İnsanlar ortak paydalarda toplanabildiği gibi kuşak farkından dolayı bambaşka bakış açılarıyla da yaşamlarını sürdürebilirler. Önceden başka düşünürken bugünlerinde bambaşka düşünebilirler. Tüm bunların üstesinden ise logo değişikliği gelir.
Göze eski gelen bir logodansa logoyu devamlı olarak değiştirmek ve çağa ayak uydurmasını sağlamak insanları logoya ve markaya çekecektir.
Logo Değiştirmenin Dezavantajları Nelerdir?
Yeni logonun beğenilmeme veya insanlarda kötü bir izlenim uyandırma riski bulunur. Eğer logo doğru zamanda doğru şekilde değiştirilmezse negatif bir etki yakalanabilir ve insanlarda unutkanlık başlayabilir.
Logoyu baştan aşağı yenilemek, eskisinden hiçbir iz bırakmamak daha risklidir. Eski logonun yerine tamamen yenisi koyulacaksa yeni logo mutlaka eskisinden daha iyi olmalı ve insanlarda yarattığı etki daha büyük olmalıdır. Eski logonun yerine yeterince iyi olmayan yepyeni bir logo koymak markanın ilk başta yakaladığı başarıyı aşağı çekecektir.