Logolar kurumsal kimliğin oluşmasında markayı hedef kitleye tanıtan ilk kimlik özelliğidir. Logo tasarlama bu nedenle markanın oluşturulmasındaki ilk aşamalardan bir tanesidir. Logo tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktalarından bir tanesi de renk seçimi olarak karşımıza çıkar. İnsanoğlu bilinçli bir şekilde düşünmese dahi görsel hafızası her şeyi bilinçaltında toplar ve kişide bazı etkiler yaratır. Renklerin insanlar üzerindeki etkisi de psikolojik bilimsel araştırmalar neticesinde kanıtlanarak ortaya çıkarılmıştır. Farkında olmadan bakılan her bir cismin rengi insanda bazı duyguları uyandırır. Yani her rengin bir karakteri bulunur.

Logo tasarlama bir markanın geleceği açısından ne kadar önemliyse renk seçimi de logo tasarımı açısından çok önemlidir. Kurumsal kimliği oluştururken kişilere vermek istediğiniz duyguyu logolara aktarabilirseniz markanız da başarı merdivenlerini hızlıca tırmanacaktır.

Fast Food Markalarında Neden Kırmızı Renk Kullanılır?

Markalar, içlerinde bulunduğu sektöre göre renk tercihi yapabilirler. Bunun nedeni hedef kitlelerinde çağrıştırmak istedikleri ortak bir duygu olmasıdır. Günümüzün ünlü markaları incelendiğinde ve renklerine göre kategorilerine ayrıldıklarında bazı renklerde bazı sektörlerin yığıldığını görebiliriz. Bu açıkça markaların hedef kitledeki duyguları kendi lehlerine göre kullanmak istemelerinden kaynaklanır.

Fast Food markalardan akıllara ilk gelen markalar Burger King, MCDonalds, Pizza Hut, Arby’s, Dominos, KFC ve benzeri olarak sıralanabilir. Bu markaların logoları göz önüne geldiğinde insanlar yoğun bir kırmızı renk deniziyle karşılaşırlar. Elbette bu kurallaşmış bir ilkeden kaynaklanmaz. Fast Food markaları kırmızı rengi kullanacak diye bir kural yoktur. Kırmızı rengin bu sektörde bu kadar yoğun kullanılmasının sebebi insanlarda yarattığı hissin ortak paydada birleşmesidir.

Kırmızı Rengin Açlık Üzerine Etkisi Var mı?

Kırmızının Fast Food markalarında bu denli kullanılmasının sebebi elbette ki açlık hissini tetiklemesidir. Kırmızı renk insanlarda açlık hissi uyandırır ve iştah açar. İnsanlarda uyandırdığı tek etki de değildir. Kırmızı heyecanın, cesaretin, gençliğin de rengidir. Aciliyet ile açlık hissini çizmeye kalkınca ortaya kırmızı rengin kullanıldığı bir logo tasarımı çıkması oldukça doğaldır.

Fast Food markaları kısa sürede müşterisinin önüne siparişini getiren ve yeme isteği uyandıran markalardır. Bu nedenle kendi kurumsal kimliklerini oluştururken hedef kitlelerine bu mesajı vermek isterler. Kırmızı rengin hâkim olduğu bir Fast Food logosuna bakan kişide açlık hissi meydana gelecek, o markadan bir an önce bir şeyler satın almak isteyecektir. Marka da hedef kitlesine acıkırsanız kısa zamanda karnınızı doyurabilirsiniz mesajı vererek kurumsal kimliğini bunun üzerine oluşturacaktır.

Fast Food Markaların Logolarında Kırmızı Renkle Kullanılabilecek Renkler Nelerdir?

Logolar tek bir renk üzerine kurulabileceği gibi birden fazla renk kombinasyonun olduğu logo tasarımları da olabilir. Hatta uyumlu bir kombin hedef kitlede yaratılmak istenen duyguları destekler hale gelebilmektedir. Fast Food dendiğinde akla ilk gelen büyük markaların da bir kısmının sadece kırmızıyı kullanmak yerine kırmızı başka renklerle kombinledikleri görülür.

Örnek vermek gerekirse Burger King kırmızı rengi mavi ve sarı renkleriyle kullanır. Mavi renk ağırlıklı olarak güven duygusunu ön plana çıkarırken sarı renk iyimserliği ve samimiyeti ortaya koyar. Özellikle Fast Food markalar kırmızı ve sarı rengini birlikte çok fazla kullanırlar. Bunun nedeni hem renklerin birbirine uymasıdır hem de iki rengin yarattığı duyguların birbirini pekiştirerek markanın imajı üzerinde pozitif katkıda bulunmasıdır.

Fast Food Markaları Logolarında Kırmızı Kullanmak Zorunda mıdır?

Sektörde genel bir kırmızı patlaması olması kırmızı rengi elbette ki kurallaştırmamaktadır. Ancak yapılan tüm araştırmalar ve bilgi birikimleri renklerin bu gücünü kanıtlamıştır. Fast Food markasına kurumsal kimlik kazandıracak birisi logosunda dilerse kırmızı renk kullanmayabilir ancak kullanırsa yararına sonuçlanacağı kesindir.