Gen Ticaret E-Ticarette Çıkabilecek Sorunlar ve Kriz Yönetimi

E-ticaret firmaları kimi zaman kendilerinden dolayı çıkan kimi zaman da dış etkenlerden dolayı çıkan krizlerle baş etmek zorundadırlar. Çıkan krizden en az hasarla ve en kısa zamanda kurtulmak için kriz yönetimi çok önemlidir. Başarılı bir kriz yönetimi firmayı girebileceği zor durumlardan kurtarır.

Bu yazımızda olabilecek acil durumları ve bu durumlarda yapılacakları sizler için sıraladık.

Sosyal medyada çıkabilecek sorunlar ve kriz yönetimi

Sosyal medya kriz çıkmaya çok müsait bir yerdir. Yapılan yanlış bir paylaşım büyük sorunlara sebep olabilir. Burada çıkabilecek kriz karşısında hemen kontrolü ele almalısınız. Hızla hareket etmeli ve özür dileyerek sorunun kontrol altında olduğunu halka göstermelisiniz. Ayrıca, sinirlenmeden gelecek yorumları dinlemelisiniz. Kendinizi kaybetmeniz markaya büyük zarar getirecektir.

Çıkan sorun eğer az miktarda kullanıcı ve sizin aranızdaysa bunu konu çok büyümeyecek ve çok yorum almayacak şekilde kendi aranızda halletmeye çalışın.

Kriz süresince ve bir süre daha herhangi bir sosyal medya paylaşımı ve reklam yapmamaya özen göstermelisiniz. Kriz durumlarında reklamlar yanlış anlaşılabilir.

Sepeti terk etme sayısının yüksek olması

Alışverişin tamamlanmaması durumu şirket için kötü bir durumdur. Alınan ürünlerin sepette bırakılması demek ödeme aşamasında bir sorun olduğundan dolayı ya da başka bir sebepten dolayı e-ticaret sitesinin istenileni veremediği anlamına gelir. Bu krizi çözebilmek için bu sorunları araştırmanız gerekmektedir. Müşteriler ürünleri ek ücretler yüzünden mi bıraktı yoksa ödeme işlemleri çok mu karmaşık geldi. Bu gibi soruların cevabını bularak çözüm üretmeniz gerekmektedir.

Çözümler arasında bütün ücretleri en başta göstermek ödeme sayfasını daha yalın tutmak olabilir.

Bu sayede müşteriler alışverişlerini tamamlayacaktır ve e-ticaret sitesi olarak satış yapmış olacaksınız.

Müşteri bağlılığı ile ilgili sorunlar

E-ticaretle uğraşırken sürekli yeni müşteriler kazanmak kadar markaya bağlı müşteriler kazanmak da önemlidir. Eğer kazandığınız yeni müşteriler gelip geçiciyse hiçbiri markaya sadık kalmıyorsa bu bir kriz durumudur. Bu konuyla ilgili bir şeyler yapılması gerekmektedir.

Ürünlerde istenilen kaliteyi sağlayamama, hizmette aksaklıkların olması, müşteriyle kötü bir iletişim içerisinde olma gibi durumlar müşterilerin markanıza bağlanmasına engel olur. Tüm bu gibi sorunların çözülmesi ve müşteri desteğinin artırılmasıyla müşteriler markanıza bağlanacaktır, e-ticaret sitenizden sürekli alışveriş yapan bireyler haline gelecektirler.

Markanın bilinirliği ile ilgili krizler

Marka bilinirliğinin olması tüketicilerin markanızı tanımadığı anlamına gelmektedir. İnsanlar genelde marka bilinirliği yüksek firmalardan alışveriş yaptıkları için sizin markanızın satışları pek yükselmeyecektir. Satışları yükseltmek için marka bilinirliğinizi artırmak, bunun içinde pazarlama çalışmalarına önem vermelisiniz.

Uygulayabileceğiniz birçok pazarlama yöntemi vardır. İçlerinden markanıza ve ürünlerinize en uygun olanları seçerek bir çalışma başlatmalısınız. Bir hedef kitlesi oluşturmalı ve o kitleye göre pazarlama çalışmaları yapmalısınız.

Pazarlama çalışmaları için bir kaynak ayırmalısınız. Bu kaynak başlangıçta çok gibi görünse de geri dönüşü misliyle olacaktır. Pazarlama çalışmaları olmadan insanları markanızdan haberdar edemezsiniz. Marka bilinirliğiniz arttıkça satışlarınızda yükselecektir.

Kargo ve gönderimle ilgili krizler

E-ticarette en fazla kriz yaratan konulardan biri kargo sorunudur. Kargoda çıkan sorunlar hem müşterileri hem de markayı mağdur etmektedir. Kargo sorunu yüzünden müşterilerin markaya olan memnuniyeti de sadakati de azalmaktadır.

Depo yönetimini ve stok kontrollerini en iyi şekilde yapmanız gerekmektedir. Kargolar sahiplerine doğru bir şekilde ulaşması gerekmektedir. Ayrıca, kargonun zamanında alıcıya ulaşmaması çok büyük sorun yaratmaktadır. Bu yüzden kargo ofisi ile koordineli çalışmalısınız. Kargoların sizin elinizden zamanında çıktığından ve müşteriye zamanında ulaştığından emin olmalısınız.