E-Ticarete Giriş

E-Ticarete Giriş

Ürün ya da hizmetlerin internet üzerinden online olarak satılmasına “e-ticaret” denir. E-ticaret sayesinde kişi veya şirket, fiziki mağazaya ihtiyacı kalmaksızın, ürün ya da hizmetlerini sadece bir e-ticaret sitesi aracılığıyla tüketiciye ulaştırır. 

Online mağazanın ve fiziki mağazanın karşılaştırılabileceği pek çok nokta var. İlk olarak, fiziki mağazanın pek çok gereksinimi vardır. Mesela; kira, fatura gibi dükkan masrafları. Başka bir örnek ise mağaza çalışanlarına yapılan ödemeler. Online mağazada bu masrafların hiçbiri yoktur. 
Bir işletme için erişebilir olmak çok önemlidir. Fiziki mağaza sadece gündüzleri ve belli bir kitle tarafından ziyaret edilir. Sanal mağaza ise, gece ya da gündüz farketmez günün istenilen saati ziyaret edilebilir. Buradaki ürünleri görebilmek için müşterinin yollar kat etmesine gerek yok. Sadece internet bağlantısına sahip olsun yeter. Online mağaza, fiziki mağazanın aksine hiç kapanmıyor. Böylece, buradaki alışveriş hiç bitmiyor.

Eğer bir fiziki mağazanız varsa, müşterilere göstermek için, onları etkilemek için, mağazayı ürünlerle doldurmanız gerekiyor.  Ama, e-ticaretle uğraşıyorsanız, gelen talep miktarına göre ürün bulundursanız yeter.

E-ticarete başlamak geleneksel ticaretin gerektirdiği kadar yüksek bir bütçe gerektirmez.

Farklı iş modelleri şöyle açıklanabilir.

B2B (Şirketten şirkete satış): işletmelerin kendi aralarında yaptığı satışlar için kullanılan iş modeli. Örneğin, bir firmanın müşteriye satacağı ürünleri başka bir firmadan toptan alması.

B2C (Şirketten tüketiciye satış): İşletmeler kendi ürünlerini ya da tedarik ettikleri ürünleri, kendi e-ticaret siteleri üzerinden müşteriye satış yapmalarıdır. Bu iş modeli e-ticaretin oldukça popüler olduğu iş modelidir. 

C2C (Tüketiciden tüketiciye satış): İnternet üzerinde tüketicilerin kendi aralarında satış yaptıkları iş modelidir. Bu sistemde bir ürün almak isteyen müşteri, arada herhangi bir aracı olmadan, yine başka bir tüketiciden istediği ürünü temin eder. İkinci el ürün satışları bu sisteme örnektir. 

E-ticaretin türleri şöyle tanımlanabilir:

Dikey e-ticaret: Belirlenmiş bir alana yönelik ürünler üzerinden yapılan ticarettir. Buradaki ürünler belli bir tüketici gurubuna göre hazırlanmıştır. Örneğin, çocuk oyuncakları satan bir e-ticaret sitesi.

Yatay e-ticaret: Firma sadece belli bir tüketici gurubu ve belli başlı ürünlerle çalışmaz. Bu sistemle çalışan e-ticaret sitelerinde ürün çeşitliliği çok fazladır. Bu sayede çok sayıda farklı tüketici guruplarına ulaşma şansı bulur. 
İnternetten stoksuz satış (Dropshipping): Bu sistemde, firma satacağı ürünleri satın alıp depolamaz. Bunun yerine, firma farklı tedarikçilerle çalışır. Onların ürünlerini kendi e-ticaret sitesi üzerinden satar. Firmanın e-ticaret sitesi üzerinden gerçekleşen bir alışveriş sonrasında tedarikçi ürünü müşteriye gönderir. Bu noktada, firma ile tedarikçi arasındaki çalışma şartlarına göre ürün firmanın ambalajıyla da gönderilebilir. 

E-ticarete başlamak isteyen birisi sanal mağazasını açmak için iki seçeneği vardır. Bunlardan birincisi kendi e-ticaret sitesini kurmaktır. İkincisi ise online pazar yerinde (marketplace) satış yapmaktır

Kendi e-ticaret sitesini açmak isteyen kişi, internet üzerinden satış yapabilmek için bir şirket kurması gerekmektedir. Bir şahıs şirketi kurarak e-ticarete başlayabilmektedir. Şirketi kurduktan sonra e-ticaret sitesini WordPress & Woocommerce ve Magento gibi açık kaynaklı yazılımlar ile oluşturabilmektedir. Buradaki sorun, başlangıçta ücretsiz kurulan site, daha sonra alması gereken ek paketlerle daha pahalı olabilmektedir.

Kendi sitelerini kurmak isteyenler için ikinci seçenek ise e-ticaret alt yapı paketleri kullanmaktır.  Bunlar ücretli olsalar da e-ticaret sitesini daha güvenli ve kullanışlı hale getirmektedir.

Online pazar yerinde satış yapmak içinde şirket kurmak gerekmektedir. Kişi istediği bir online pazar yerinde, buranın ücretini ödeyerek, şirketinin adıyla e-ticaret yapabilmektedir. Bazı popüler online pazar yerleri şunlardır; amazon, hepsi burada, idefix.