E-ticaret nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir?
İnternet üzerinden yapılan her türlü alışveriş işlemi e-ticaret olarak adlandırılır. Günümüzde e-ticaret oldukça yaygın olup giderek büyüyen bir hacme sahiptir. Bu platformda yer alarak ürünlerinizi ve hizmetlerinizi satmak oldukça kolaydır.
E-ticaret yapmak için pek çok neden vardır. Bunlardan birisi büyük bir pazar payı olan e-ticarette yer alarak işinizi büyütebilirsiniz. Eğer geleneksel ticaretle uğraşan bir firmanız varsa ürünlerinizi sanal ortamda da satarak gelirinizi artırabilirsiniz. İş hayatında yeniyseniz, e-ticaretle başlayarak büyük bir pazarda yer alabilirsiniz. Bir başka neden sanal ortamda daha çok müşteriye ulaşabilirsiniz. Geleneksel mağazalar belli mesafedeki müşterilere ulaşabilmektedir. Fakat, sanal mağazalar dünyanın her yerine ulaşarak satış yapabilmektedir. Ayrıca, internet ortamında yer edinerek marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz. Günümüzde herkes internet kullandığı için e-ticaretle uğraşan markanızdan haberdar olabilirler.
Tüm bu sebeplerden sonra e-ticaret yapmak istiyor ama nereden başlanacağını bilmiyorsanız sizin için bir yol haritası hazırladık.
İş fikri ve plan: ilk olarak iş fikrinizi belirlemelisiniz. Yani, nasıl bir ürün veya hizmet satarak para kazanacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. “Bu ürün ya da hizmet beni diğerlerinden neyle farklı kılacak” düşünmeniz gerekmektedir. Bulduğunuz iş fikrini nasıl uygulayacaksınız? Devam eden bir geleneksel ticaret firmanız varsa e-ticareti de ona ekleyebilirsiniz.
Şirket kurmak: ticaret hayatına tümüyle sıfırdan başlayacaksanız internette satış yapabilmek için bir firma kurmanız gerekmektedir. İnternet üzerinden satış yaparken vergi mükellefi olmanız gerekmektedir. Bunun için de yaptığınız her satışa fatura kesmeniz gerekmektedir. Tüm bu işlemler için firma kurmanız zorunludur. Küçük bir adım olarak şahıs şirketi kurabilirsiniz. Fakat sermayeniz daha fazlaysa limited şirket’de kurabilirsiniz.
ETBİS’e kayıt yaptırmak: şirket kurduktan sonraki basamak ETBİS’e (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) kayıt yaptırmaktır. Bunun nedeni online alışverişlerde gerekli durumlarda müşterileri korumak ve yapılan her türlü e-ticaretin kaydını tutmaktır. ETBİS’ e kayıt yaptırmak şirket kurmak gibi zorunludur.
Şirketinizi kurduktan sonra e-ticaret yapabilmenizin iki yolu vardır. Birincisi online pazar yerlerinde satış yapmaktır. Online pazar yerleri Trendyol, Amazon gibi yerlerdir. İkincisi ise kendi e-ticaret sitenizi kurmaktır.
Kendi e-ticaret sitenizi kurmanın da iki yolu vardır. Birincisi sıfırdan her şeyiyle yeni bir site inşa etmektir. İkincisi ise alt yapı paketlerini kullanarak size ve uygun bir site oluşturmaktır. Yeni başlayanlar için alt yapı yazılımları daha iyi bir seçenektir. Çünkü, bu yazılımlarla güvenlik problemlerinin üstesinden daha kolay gelebilirsiniz. Site kurma işlemini şirket kurmadan öncede yapabilirsiniz ama sitede e-ticaret yapamazsınız.
e-ticaret sitenizin alt yapısını hallettikten sonra siteniz için gerekli olan diğer şeyler bir alan adı, sunucu ve SSL sertifikasıdır.
Alan adı (domain): sitenizin internet üzerinde görünen adıdır. Bu ismi seçerken markanıza dikkat eken bir isim seçebilirsiniz.
Sunucu (hosting): internet sitesine hazırlanan ter türlü verinin tutulduğu alandır.
SSL sertifikası (Secure Sockets Layer): site adreslerinin doğruluğunu kontrol eden sertifikadır.
Tüm bu ürünleri isterseniz ayrı ayrı alabilirsiniz. Ya da paket yazılım satın alarak hepsine birden sahip olabilirsiniz.
E-ticarete başlamak geleneksel ticarete başlamak kadar yüksek miktarda sermaye gerektirmez. Yine de kiralar, vergiler ve diğer masraflar için paraya ihtiyacınız olacaktır. İşe başlarken bir miktar para ayarlamanız gerekmektedir.
Her şeyi halledip e-ticaret sitenizi açtıktan sonra sitenize ziyaretçi çekebilmek için reklam çalışmalarına önem vermeniz gerekmektedir. Ürünlerinizi satabilmeniz içinde pazarlama çalışmaları yapmalısınız.
E-ticaret sitenizden verimli bir sonuç alabilmek için en ince detayına kadar siteyle ilgilenmeniz gerekmektedir. Site görünümünün yanında arka plandaki süreçler de takip etmeniz gerekmektedir. Ürün, Sipariş, Stok ve Kargo Süreçleri kontrol etmek oldukça önemlidir. Ayrıca müşteri memnuniyetini sağlamak için yapacağınız işlemlerde sitenizi ön plana çıkartacaktır.