Drone Çekimi
Son dönemlerde akla ilk gelen havadan çekim yöntemlerinden biri drone çekimi olmaktadır. Drone çekimi, insana ihtiyaç olmaksızın rahatça ve basit bir biçimde gerçekleştirilebilir. Günümüzde pek çok reklamda, filmde veya görüntülü herhangi bir unsurda sıklıkla rastladığımız çekim yöntemi drone çekimi olmaktadır. Görüntülenmek istenilen ortamın veya mekanın daha güzel ve estetik bir görüntü sunmasını sağlayan hem de aynı yerin daha detaylı bir şekilde incelenebilmesine imkan tanıyan drone çekimi görüntü alınacağı zamanlarda pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
İnsansız hava aracı da denilen drone, bir tür uzaktan kumanda edilebilen bir uçaktır. Uzaktan kumanda edilerek uçabilen ve otonom bir uçuş planı üzerinden otomatik olarak hareket edebilen uçak olmak üzere 2 çeşit drone bulunmaktadır. Günümüzde birçok ülke tarafından güvenlik amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca son zamanlarda yangın söndürme amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte çok farklı şekil, ebat, konfigürasyon ve karakterde araçlar üretilebilmektedir. Geçmişi 1916 yılına dayanan drone teknolojisi; eğlence, medya, sigorta, tarım, taşımacılık ve telekomünikasyon gibi pek çok sektörde son yıllarda büyük ilerleme kaydetmiştir. Bu kullanım alanlarını detaylandırmak ve açıklamak gerekirse bazılarını maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:
- Haber
Profesyonel kameraların haricinde çekilmesi zor olan görüntüleri belli bir süreye kadar kaydedip fotoğraf çekebilme özelliği bulunduğundan; gazetecilik ve televizyon dünyasında büyük bir kolaylık sağlamaktadır ve medya sektöründe sıklıkla tercih edilmektedir. Bu durum Güney Kore’de düzenlenen kış olimpiyatlarında görülmüştür. Drone’lar vasıtasıyla gerçekleşen ve toplamda 1218 drone’un yer aldığı drone şov görsel bir şölen meydana getirmiştir. Bu aynı zamanda bir Guinness Dünya Rekoru olarak kayıtlara geçmiştir.
- Spor
Özellikle ekstrem spor branşlarında ve değişik açılarla görüntü yakanılmak istenilen sporlarda farklı türden kamera kullanımı oldukça yaygındır. Su altında kayıt yapabilen cihazlar veya sörf yapılırken kişinin kendini kaydetmesi olaya çok farklı bir boyut getirmiştir. Drone ise bu boyutu bir üst seviyeye taşıyacak gibi gözükmektedir. Spor yaparken, tepeden spor yapanları takip eden bir ürün kişilerin tüm hareketlerini kaydedecek; tartışmalı veya anında müdahale gerektiren herhangi bir durumda beklemeksizin harekete geçmeyi sağlayacaktır.
- Seyahat
Yerden takribi 50 metre yüksekliğe kadar çıkabilme özelliği bulunduğundan; şehirlerin kuş bakışı görüntüleri bu ürünler sayesinde çok rahat bir şekilde kaydedilebilmektedir. Gitmek istenilen yerleri kuş bakışı uçuşuyla gösteren cihazın, bir tatile çıkmadan önce muhakkak videosunu izlemekte ve ona göre karar vermekte fayda vardır.
- Pazarlama
Yeterli bütçesi olmayan fakat yine de tanıtım videoları çekmeyi isteyen şirketler için drone tam bir biçilmiş kaftandır. Kafeler, oteller veya restoranlar bu ürünler aracılığıyla mekanları hakkında bilgi verebilecek bir videoyu rahatlıkla ve basit bir şekilde çekebilir. Hatta emlak firmaları da evlere ilişkin tanıtım videolarını çekip ilgili kişilere aktarabilir. Drone’lara bir tane pankart bağlayıp tanıtım yapmak da fazlasıyla mümkündür.
- Tarım
Geniş arazilerde tarımsal üretimin denetlenmesi bir hayli zaman alır. Burada drone’lar ile çekilen görüntüler sayesinde verim arttırıcı önlemler alınabilmektedir. Ayrıca bitki eken drone’lar da bulunmaktadır. Yani sadece denetim amaçlı olmasından ziyade üretim amaçlı da kullanılabilmektedir.
- Kargo
Çin’de bazı şehirlerde tam otomatik ve akıllı drone’larla kapıda teslimat kargo hizmeti başlatılmıştır. Drone, tam otomatik bir şekilde sevk edilen paketin otonom bir şekilde yüklenmesini ve indirilmesini sağlayan akıllı istasyonlar arasında sefer yapabilmektedir. Kimlik tarama ve yüz tanıma özellikleriyle birlikte ekspres gönderilerin ayrılması, taranması ve depolanması gibi otomatik olan süreçleri de yürütmektedir. Akıllı istasyonlar arası çalışan drone’lar, her seferinde 5 kilograma kadar yük taşıyabilmektedir.