Logo tasarımının basit olması gerektiği bilinen bir gerçek. Daha basit ve sade bir logonun insanlar üzerinde daha etkili olduğu ve markanın akılda kalıcılığını arttırdığı biliniyor. Basite indirgenmiş bir logo tasarımı, akılda kalıcılığın yanı sıra insanların o markaya yönelmesinde de etkili. Basit logo tasarlamanın püf noktalarının ne olduğu, daha etkili olmasının nedenler ise merak edilen konulardan bazıları.
Bir Logonun Basit Olması Ne Anlama Gelir?
Logonun basit olması, tek düze renklerden ve şekillerden oluşması anlamına kesinlikle gelmez. Logo tasarımı yapan kişiler sırf sadeliği yakalamak adına siyah beyaz ve tek düze logolar tasarlama yanlışına düşebiliyorlar. Ancak bu doğru değildir. Aksine renklerin doğru kullanılması ve güzel kombinlenmesiyle gözü az yoran ilgi çekici ve akılda kalıcı basit logolar hazırlanabilmektedir.
Basit Logo Tasarlamanın Püf Noktaları Nelerdir?
- Basit Bir Logo Göz Yormamalıdır
Logonun basit olması demek özensizce hazırlanması ya da tek tüze olmaması demek değildir. Aslında birbirine uyumlu şeyleri fazla abartmadan bir araya getirip uyumlu bir şey yaratmaktır. Müşteri logoya baktığında gözünü yormamalı, fazla abartmadan bir logo oluşturulmalı ve göz yoran herhangi bir nokta olmamalıdır.
- Kolay Anlaşılabilir Olmalıdır
Logo, karmaşık bir tasarıma sahip olursa bakan bir göz ilk seferde logonun anlatmaya çalıştığını anlamayabilir. Kurumsal kimliğin en göze çarpıcı ve müşterileri kurumsal kimlik adına ilk karşılayan logo olduğu için logonun kolay anlaşılması ve markanın özelliklerini karşısındakine anlatabilmesi basit bir logo tasarımı için önemlidir.
- En Fazla 3 Farklı Renk Kullanılmalıdır
Her sektörün kendine özel logo tarzı bulunur ve renkler de bazı sektörlerde daha ağırlıklıdır. Renklerin uyandırdığı hislere göre logoda renk kullanmak önemli olduğu kadar eğer birden fazla renk kullanılacaksa bunların uyumlu olmasına ve 3’den fazla olmamasına özen gösterilmelidir. Basit bir logo elde etmek isteniyorsa en fazla 3 renk kullanılmalıdır. Hatta mümkünse tek renk daha uygun olacaktır.
- Karmaşık Bir Şekildense Daha Sade Bir Şekil Kullanılmalıdır
Basit bir logo elde etmek isteyen markalar, kurumsal kimliklerini yansıtacak şekli komplex seçmektense daha minimal tarzda logo tasarımı yaparak logonun kolay anlaşılmasını sağlayabilir ve basit bir logo elde edebilirler.
- Yazı Fontu Göz Yormamalı ve Uyumlu Olmalıdır
Tıpkı renklerde olduğu gibi her sektörün yazı fontları sınıflandırılmıştır. Yazılı bir kural olmasa da genel olarak benzer markalar benzer fontları kullanır. Örneğin hukuk bürosu gibi yerlerin logo fontları daha düz seçilirken, kafe ve restoranlar daha süslü yazı fontları tercih ederler. Bir şirket logo tasarlama noktasında sektöründe daha sık kullanılan fontları ve benzerlerini seçebileceği gibi elbette farklı fontlar da seçebilir. Basit bir logo isteniyorsa basit bir font tercih edilmelidir. Süslü font seçilse dahi renkler uyumlanarak gözlerin yorulması engellenebilir.
Logoyu Karmaşık Yapan Unsurlar Nelerdir?
- Renk
Birbiriyle uyumsuz renkler kullanmak ya da 3’ten fazla renk kullanmak logoyu karmaşıklaştırabilir.
- Yazı Tipi
Logoya bakıldığında yazılan kelimelerin okunması gerekir. Yazı tipi buna uygun seçilmezse karmaşıklık yaratacaktır. Logoda marka ismi yer alacaksa ve marka ismi birden çok kelimeden oluşuyorsa, yazı fontunu her kelimede farklı kullanmak karmaşıklık yaratacaktır. Yazı tipinde gölge gibi süslemeler kullanılırsa da karmaşık bir görüntü ortaya çıkar.
- Şekil
Gerçekten basit bir tasarım için mümkünse tek bir şekil olmalıdır. Eğer birden fazla şekil kullanılırsa ve bu şekiller çok iç içe geçerse karışık bir görüntüyle karşı karşıya kalınacaktır. Basit bir logo için şekiller birbirinden ayırt edilebilir ve uyumlu şekilde bütünleşmiş şekilde olmalıdır.