Amazon’da Satış Yapmak İçin Gerekenler
Dünyanın en büyük e-ticaret alışveriş sitelerinden biri olan Amazon 1994 yılında Amerika’da Jeff Bezos tarafından kurulmuştur. E-ticaret hayatına kitap satışıyla başlanan sitede zamanla ürün çeşitliliği artırılmıştır. Daha sonra Amazon, satıcılara da açılarak online pazar yerlerinden biri haline gelmiştir.
Amazon’un işleyişi iki farklı şekildedir: Birincisi, Amazon kendi ürünlerini kendi ismiyle satışa sunmaktadır. İkincisi ise farklı firmalar Amazon’da mağaza açarak ürünlerini online olarak satmaktadır. Burada firmalar ürünlerini sattıktan sonra ister Amazon’un kargo sistemini isterseler de kendi kargo sistemlerini kullanabilirler.
Amazon’da mağaza açmanın pek çok iyi nedeni vardır. Bunlardan en önemlisi dünya çapında e-ticaret sitesi lideri olan Amazon’da her gün milyonlarca kişi bir şeyler alıyor ya da satıyor. Burada mağaza açarak geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. Bir diğer neden, Amazon müşteri memnuniyeti açısından dünyanın sayılı markaları arasındadır. Yüksek müşteri memnuniyeti müşterileri kalıcı hale getirirken yeni müşterilerde kazandırır. Ayrıca, Amazon müşterileri bilir ki satın aldıkları ürün onlara Amazon güvencesiyle hızlı ve sorunsuz bir şekilde gelecektir. Amazon bu konuda da bir bilinirliğe sahiptir. Ek olarak, Amazon’un basit ara yüzü, birçok ödeme seçeneği sitede alışveriş yapmayı kolaylaştırmaktadır.
Türkiye’den de farklı kategorilerde birçok marka Amazon’da mağaza açmıştır.
Amazon satıcıya pek çok avantaj sağlamaktadır. Burada yer almak için mağaza açmanız gerekmektedir. Mağaza, satıcı hesabı açılarak oluşturuluyor. Hesabı açmadan önce Amazon’da satış yapabileceğiniz kategorileri ve satış ücretlerini inceleyebilirsiniz.
Satıcı hesabı açmak için bazı gereksinimler vardır. Bunlar;
- Kredi kartı bilgileri: satıcı hesap bakiyenizin yeterli olmadığı durumlarda, Amazon satış ücretlerini tahsil etmek için kullanılmaktadır.
- Telefon numarası: Amazon ve firmanız arasında haberleşmeyi sağlamak için kullanılmaktadır.
- Firma kayıt bilgileri: işletme bilgisi ve firma adresi gerekmektedir.
- İrtibatta olunacak kişinin bilgileri: adı, soyadı, telefon numarası gerekmektedir.
- Banka hesap bilgileri: satışlardan gelecek karın yatırılması için gerekmektedir.
Bireysel olarak Amazon’da mağaza açılamamaktadır, şirket kurmak gerekmektedir. Hesap açma ücreti 99 TL + KDV’dir.
Başvurduğunuz satıcı hesabı kısa sürede onaylanmaktadır. Onay geldikten sonra satacağınız ürünleri mağazanıza girebilirsiniz.
Amazon’da mağaza açtıktan sonra diğer e-ticaret sitelerindeki mağazalar ya da geleneksel mağazalar gibi T.C. vergi sistemi ve uygulamaları gereğince vergi ödemek zorundasınız. Bu sistemde, online olarak yapılan satışların yanında online pazarda şirket olarak bulunduğunuz içinde satılan ürünler ve kesilen faturalar için vergi ödemek zorundasınız.
Amazon’un satıcılara sağladığı bir kolaylıkta satış yaptığınız sürece iki haftada bir düzenli olarak hesabınıza satışlarınızdan elde ettiğiniz gelirleri yatırmasıdır. Bunun yanında faturasını da göndermektedir. Bu sayede gelirlerinizi ve faturalarınızı kolayca takip edebilirsiniz.
Amazon’da mağaza açtıktan sonra ürünlerinizi listeleyerek satış yapabilmek için yeterli değildir. Müşteri çekebilmek için dijital pazarlama ve SEO çalışmalarına önem vermeniz gerekmektedir. Ürünlerinizin görünürlüğünü artırmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirsiniz.
Amazon reklamları: Amazon’un site içerisinde oluşturduğu reklam modellerini kullanarak ürünlerinizi site içinde dolaşan daha çok kişiye gösterebilirsiniz. Bu sayede sayfanızı ziyaret edecek müşteri sayısını artırabilirsiniz.
Adwords çalışmaları: Google’ın sağladığı internet reklamcılığı programı olan Adwords’u kullanarak Google’da bir ürün hakkında arama yapan bir ziyaretçinin aynı zamanda sizin Amazon’daki sayfanızın reklamını da görmesin sağlayabilirsiniz. Bu sayede rakiplerinizin bir adım ötesine geçebilirsiniz.
Sosyal medya çalışmaları: Sosyal medya sitelerine reklam verebilirsiniz. İnternet fenomenleriyle reklam çalışması yaparak daha çok kişiye ulaşabilirsiniz.
SEO çalışmaları: Ürün sayfalarınızı optimize ederek ürünlerinizin arama motorunda üst sıralara yerleşmelerini sağlayabilirsiniz.