Günümüzde ev ve ev eşyalarını güvence altına almak oldukça zordur. Ancak konut sigortası sayesinde bu güvenceyi sağlamak mümkündür. Bir ev edinmenin zorlukları oldukça aşikârdır. Bu zorluklar aşıldıktan sonra elde edilen mülkün korunması ve güvence altında tutulması verilen emeğin ve harcanan zamanında güvence altında tutulması anlamına gelir. Aynı zamanda ev eşyaları güden güne daha da pahalı bir hal almaktadır. Bu notada eşyaların güvence altında tutulması hayati öneme sahiptir. Bu güvence sigorta işlemleri ile sağlanabilir. Bu sayede uzun yıllar çalışarak ve ciddi emekler sarf edilerek elde edilen ev ve ev eşyalarının korunması sağlanmış olur. Özellikle konutların güvence altında tutulması zaman içerisinde yaşanması muhtemel sorunların önüne geçilmesini sağlamaktadır.
İster kiracı olsun, ister ev sahibi konut sigortası yaptırılabilir. Konut sigortası poliçesi ile kapsamlı olarak ev ya da ev eşyaları güvence altına alınabilir. Kiracı olunması durumunda sadece eşyaların koruma altına alınması istenebilmektedir. Bu noktada “eşya teminatı” seçeneği ev eşyalarını koruma altına almak isteyenlere yardımcı olacak bir seçenektir. Bir diğer seçenek olan “bina teminatı” ise binada bulunan her türlü tesisatında güvence altına alınmasını sağlamaktadır.
Konut Sigortası Zorunlu Mu?
Konut sigortası zorunlu kılınmış bir sigorta türü değildir. Ancak konut sigortası poliçesi ile verilmekte olan kapsamlı teminatlar ev ve ev eşyalarının güvence altına alınmasını sağlar. Özellikle uzun yıllar boyunca emek harcanarak ve birikim yaparak elde edilmiş olan ev ya da ev eşyalarının teminat altına alınması ciddi ve önemli bir adımdır. Bu sayede gerek emekler gerekse de ortaya konulan ciddi maliyetler korunmuş olur. Konut sigortası ile küçük tutarlar ödenerek yıllarca harcanan emek ve birikimlerde koruma altına alınır. Yasal olarak bu sigortayı yaptırmanın herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak evde oluşabilecek su baskınları, yangınlar ya da hırsızlıklar gibi beklenmeyen durumların ortaya çıkarabileceği zararların masraflı işlemlere dönüşmemesi için yaptırılmalıdır.
Konut Sigortası Neleri Kapsar?
Konut sigortası son derece kapsamlı bir içeriği sahiptir. Bu sigortanın poliçe kapsamı ile evin ve ev eşyalarının tamamı birçok riske karşı güvence altına alınır. Küçük bütçeler ayrılarak yapılacak olan bu sigorta ile hırsızlık olaylarından evde oluşabilecek herhangi bir su baskınına kadar koruma sağlanmış olur.
Konut Sigortası Teminatları Nelerdir?
Konut sigortasında öncelikle yangın teminatı sunulur. Yangın teminatı ile yangının, yıldırımın ya da infilakın neden olduğu zararlar güvence altına alınmış olur. Konut sigortası kapsamına birçok ek teminat ekleme imkânı vardır. Bunlar; hırsızlık teminatı, cam kırılması teminatı, araç çarpmasında meydana gelebilecek hasarların teminatı, enkaz kaldırma masrafları teminatı, enflasyondan koruma teminatı, dâhili su teminatı, yardım hizmetleri teminatı, duman teminatı, ferdi kaza teminatı, halk hareketleri teminatı, grev teminatı, kargaşalık teminatı olarak sıralanabilir. Aynı zamanda bunlara ek olarak birçok teminat eklenebilir. Evin hangi risk gruplarında bulunduğunu belirlemek ve buna göre hareket etmek için doğru adımları atmak gerekir. Teminatlarda mutlaka bunlara göre özenli olarak seçilmelidir.
Konut Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Konut sigortası fiyatları birbirinden farklı birçok unsura göre belirlenmektedir. Konut sigortasının fiyatları poliçede bulunan teminatlara göre belirlenmektedir. Konut sigortası yaptırılmak istenilen binanın deprem riskine karşı ne kadar dayanıklı olduğu da mutlaka kontrol edilir.
Genel hatları ile bakıldığında konut sigortası fiyatlarını etkileyen unsurlar şu şekildedir;
- Konutun yaşı,
- Kotunun içerdiği kat sayısı,
- Yapının tazı,
- Binanın konumu,
Gibi özellikler konut sigortasının fiyatlarında rol alan unsurlardır.