En Uygun Trafik Sigortaları

Trafik sigortası, trafikte gerçekleşen herhangi bir kaza sonucu üçüncü kişilerin veya karşı tarafın hasar tutarlarının ödenmesi için yaptırılan bir sigorta çeşididir. En uygun trafik sigortaları kapsamında kazaya karışıp bundan dolayı zarar gören karşı tarafın masrafları ödenir. Kendinize ait masraflar ödenemez. Trafik sigortasının şartları, kazada kabahat oranına bağlı olarak kısmen veya tamamen ödeme şeklinde değişmektedir. Trafik sigortaları Türkiye’de kullanılan ve yaptırılan en yaygın sigorta türlerinden biridir. Kanun gereği tüm araçların yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta türüdür. Kanunda araç sahibi işleten olarak adlandırılmaktadır. Trafik sigorta poliçelerinin araç seyir halindeyken araçta bulunmasında fayda vardır. Trafik sigortası, kasko yerine geçmemektedir. Manevi tazminat talepleri de trafik sigortası aracılığıyla karşılanmaz.

Trafik Sigorta Ücreti Nasıl Belirlenir?

En uygun trafik sigortaları, zorunlu bir tarifeye bağlı olarak belirlenmektedir. Teminat sınırı ve tavsiye niteliğindeki tarife primi ilgili kamu kurumu tarafından belirlenir ve yayımlanır. 2009 yılından itibaren teminatlar hariç tutulmak üzere ödenecek olan primler konusunda sigorta şirketleri serbest bırakılmıştır. Prim; aracın türü (otomobil, otobüs, motosiklet vs.), ticari olup olmaması, kayıtlı olduğu il gibi bazı faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Normalde bir yıl süreyle düzenlenmekte ve primi peşin olarak ödenmektedir. Trafik sigortası poliçesi, aynı zamanda makbuz yerine geçmektedir. Trafik poliçesi ile beraber verilmesi gereken trafik pulları ise elektronik merkezi sistemde anlık takibin yapılabilmesi sebebiyle Nisan 2011 döneminden itibaren kalkmıştır.

Trafik Sigortası Yaptırılmazsa Ne Olur?

Trafik sigortası yaptırmak; kanuni bir zorunluluk olup bu sigortayı yaptırmayanlar veya ilgili süre zarfında poliçeyi yenilemeyenler hakkında cezai işlem uygulanmaktadır. Bu durumun gerçekleştirilmemesinden ötürü tahakkuk eden ceza tutarı, eğer ilk 15 gün içinde ödenirse %25 indirimden faydalanılarak ödenir. Buna ek olarak poliçenin yaptırılmaması veya yenilenmemesi halinde, yaptırılmadığı veya yenilenmediği tarihten itibaren her ay %5 oranında trafik sigortası gecikme zammı uygulanır. Cezai işlemler uygulandığı halde borç yine ödenmezse araç trafikten men edilir. Bu nedenle, en uygun trafik sigortaları kanunen verilen süreler içerisinde yaptırılmalı ve o şekilde trafiğe çıkılmalıdır.