Protez Diş Nedir? Protez Diş Türleri Nelerdir?
Protez diş; normal diş dokusunu taklit etme amacıyla farklı materyallerden yapılan dişlerdir. Hareketli ve sabit protez olarak 2 ana kısımda incelenir. Hareketli protez takıp çıkartılabilen protezlerdir, sabit protez ise ancak hekimin özel aletlerle çıkarabildiği protezlerdir.
Hareketli Protez Nedir ve Türleri Nelerdir?
Hareketli protez takıp çıkarılabilen protezdir. Bütün dişlerini kaybetmiş hastalar damak diye bilinen total protezleri kullanırlar. Ağzında diş kalan ama çoklu diş eksikliğine sahip hastalar ise kroşeli (kancalı diye bilinen) veya hassas tutuculu (çıtçıtlı olarak bilinen kancasız) protezi kullanabilirler. Çene kemiği çok erimiş ve total protezi hareket eden hastalara ise implant üzeri overdenture dediğimiz takıp çıkarılabilen ama oynama yapmayan hareketli protezler uygulamaktayız.
Sabit Protez Nedir ve Türleri Nelerdir?
Sabit protez hekim tarafından yapıştırılan ve hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir ve genelde herkes bunu ister. Türlerine gelecek olursak ise kaplamalar, köprüler, lamineler, implant üstü sabit restorasyonlar ve hibrit protezler buna dahildir. Kullanılan materyale göre tam seramik, metal destekli porselen, zirkonyum veya emax olabilir. Hastamızın diş eksikliği durumunda her zaman hastanın da bizim de ilk tercihimiz sabit protez oluyor. Hareketli protez insanlara yaşı hissi vermektedir ve gerçekten kullanımı da sabit proteze göre daha zordur. Dişlerinizde problem hissetmeseniz bile mutlaka 6 ayda bir diş hekimine muayene olunuz ve eğer bir problem varsa ilerlemeden çözüm bulabilmeliyiz.