Hamilelik Dişleri ve Diş Etini Nasıl Etkiler?
Hamilelik döneminde annenin vücudunda bir takım değişiklikler meydana gelir. Öncelikle hormonal olarak değişiklikler meydana gelir. Progesteron, östrojen hormonları artar ve diş etleri daha hassas bir hale gelir. Ayrıca bu hormonlar sayesinde diş etlerinde kızarıklık, şişme, daha kolay tahriş olma ve kanama gözükebilir. Buna “hamilelik gingivitisi” denir. Ayrıca hamilelikte anne daha çok şekerli gıda, abur cubur tüketimine yönelir. Artar şekerli yiyecek tüketimi dişlerde çürük görülme olasılığını arttırır. Sürekli istifra etme ise dişlerde erozyon dediğimiz aşınmalara ve diş hassasiyetine sebebiyet verebilir. Mide bulantısı yaşama korkusuna karşın diş fırçalamanın ihmal edilmesi de diş ve diş etlerini bakterilere karşı daha duyarlı hale getirir.
Annenin Ağız Diş Sağlığı Bebeği Etkiler mi?
Kanıtlanmış literatür çalışmalarında diş ve diş eti hastalıklarının (periodontal hastalık) vücudun bir çok bölümünü etkilediği gösterilmiştir. Örneğin yoğun periodontal sorunu olan hastaların düşük ağırlıklı bebek doğurma olasılığı ciddi derecede artmıştır. Herhangi bir başka hastalık için kullanılacak bazı ilaçların bebeğin dişlerinde renklenme veya minesinde zayıflama yaptığı da ortaya konmuştur. Hamilelik düşünen adayların mutlaka öncesinde bir diş hekimine muayene olup ağız ortamını tüm bakterilerden arındırması gerekmektedir. Herhangi bir durumda da kendi kendine ilaç kullanmaya başlamaması mutlaka doktor kontrolünde kullanması gerekmektedir.
Hamilelikte Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Hamilelik sürecinde yaşanabilecek diş ve dişeti sağlığı problemleri anneyi olduğu kadar bebeği de etkilemektedir. Bu yüzden planlanan bir hamilelik söz konusu ise öncesinde mutlaka bir diş hekimine gidip muayene olması gerekmektedir. Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişkenlikler ve diyet alışkanlığının değişmesi başta diş eti problemleri olmak üzere diş sağlığını da olumsuz etkileyebilmektedir. Dolayısıyla hamilelik döneminde ağız ve diş bakımına ekstra dikkat etmek gerekmektedir. Mutlaka dişler günde en az 2 kere diş etini de içerecek şekilde fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve gerekirse antiseptik gargara kullanılmalıdır. Kadınlar en çok diş kaybını genellikle hamilelik döneminde yaşarlar; bu yüzden ekstra dikkatli olmayı unutmayınız.
Hamile Bir Hastaya Diş Tedavisi Yapılabilir mi?
Normal şartlar altında hamile hastalarımıza müdahale edeceğimiz en güvenli dönem 2. Trimesrdır yani hamileliğin 3. ve 6. ayları arasındaki dönemdir. Ama şiddetli ağrı yaşayan, enfeksiyon bulunan hastalarımıza kadın doğum uzmanı doktoruyla iletişime geçerek onayını alarak diğer dönemlerde de tedavisini güvenli ve efektif bir şekilde uygulayabilmekteyiz. Ancak seansları mümkün olduğunca kısa tutarak acil tedavileri yapmamız daha güvenlidir. Örneğin o dönemde estetik olarak gülüş tasarımı yapmaktansa, ağrıyan dişine kanal tedavisi veya diş çekimi yapılması veya iltihaplı diş etlerine diş taşı temizliği yapılması daha mantıklı ve güvenlidir. Hastamız hangi döneminde olursa olsun en doğrusu kadın doğum uzmanı ve diş hekiminin iletişim içinde olması ve birlikte karar vermesidir.