Genel Anestezi Nedir?
Genel anestezi hastalara damardan ilaçlar ve gaz verilerek hastanın narkoz halini aldığı bir anestezi biçimidir. Genel anestezi de hastanın bilinci kapalıdır ve refleksleri koruyamaz. Bazı durumlarda ise hastaya sedatif ilaçlar vererek yarı baygın olarak adlandırdığımız sedasyon anestezisini de uygulayabilmekteyiz. Sedasyon da yarı uyku halinde olan hastanın bilinci açıktır ve reflekslerini koruyarak derinliğini ayarlayabilmekteyiz.
Genel Anestezi Altında Kimlere Diş Tedavilerini Uyguluyoruz?
Toplumumuzda genel olarak bir diş hekimi korkusu hakimdir. Bu tarz durumlarda hastalarımızla hekim-hasta güven ilişkisini sağlayarak 80% oranında genel anesteziye gerek duymadan işlemlerimizi gerçekleştirebiliyoruz. Ancak mental retarde veya fiziksel engelli hastalarımıza, kooperasyon (uyum) sağlanamayan çocuk hastalarımıza, ileri derecede diş hekimi korkusu olan hastalarımıza, ileri derecede bulantı refleksi olan hastalarımıza, çok ileri derecede cerrahi operasyon gerektiren vakalarda ve lokal anestezinin yeterli olmayacağı durumlarda genel anesteziyi tercih etmekteyiz.
Genel Anestezi Altında Hangi Ağız ve Diş Tedavilerini Yapabiliriz?
Genel anestezi altında, normal lokal anestezi ile yapabildiğimiz tüm işlemleri uygulayabilir. Diş çekimi, dolgu ve kanal tedavisi uygulaması, implant uygulaması, kaplama yapımı gibi işlemleri genel anestezi altında da yapabilir. Ayrıca ileri derecede cerrahi operasyonlarda da çene ameliyatları veya çenenin ileri-geri hareket ettirilmesi gibi; genel anestezi altında yapılmak zorundadır.
Genel Anestezi İşlemi Öncesi ve Sonrasındaki Prosedürler Nelerdir?
Hasta genel anesteziye başlamadan önce uzman anestezi doktorumuz tarafından hastadan bazı tetkikler istenir. Genel anesteziye alınmasında herhangi bir sorun yoksa hastadan işlem öncesinde bazı kurallara uymasını isteriz. Genelde işlemleri sabah saatinde yaparız. İşlemin yapılmasından önceki gece 24:00 da en geç bir şey yiyip içmemesi gerekir. Hastanın sürekli kullandığı ilaçlar varsa yanında getirmesi istenir. Daha sonrasında iste anestezi uzmanı tarafından hasta yavaşça baygın hale gelir ve işleme başlanır. Yapılacak işleme göre tedavi süresi değişkenlik göstermekle birlikte; çok ileri cerrahi bir operasyon değilse işlem genelde 1-3 saat arasında sürer. İşlem sonrasında hasta anestezi uzmanı tarafından uyandırılır ve bu sırada diş hekimi de hastanın yanında olur. İşlem sonrası hasta tamamen kendine gelmesi için dinlenme odasında dinlendirilir. Hastanın eğer kullanması gereken ilaçlar veya dikkat etmesi gereken şeyler varsa hekim tarafından hastaya aktarılır ve hasta evine uğurlanır.