Diş Taşı Nedir ve Neden Oluşur?
Diş taşı; dişlerde, protezlerde veya dolgularda görülen ve yapışık halde duran sert kitlelerdir. Ağız ve diş sağlığına dikkat etmeyen kişilerde yemekten hemen sonra bakteri plağı oluşur ve bu plak yaklaşık 14 gün içinde daha sert bir yapı olan diş taşına dönüşür. Diş taşı hemen herkeste en çok alt çenede ön dişlerin iç yüzeyinde oluşur daha sonrasında ise üst çenede arka dişlerin yanağa bakan kısımlarında oluşur. Kısacası bakımı ihmal edilen her bölgede diş taşı oluşabilir. Eğer görünen yüzeyde ise supragingival, diş etinin içindeyse subgingival diş taşı denir
Diş Taşı Temizletme İşlemi Nasıl Yapılır? Evde Kendim Yapabilir Miyim?
Diş taşı temizliği hekim kontrolünde özel aletlerle yapılır, evde kendiniz yapamazsınız. Diş taşı temizliği özel ultrasonik cihazlarla yapılır. Diş etinin üstünde ve altında kalan tüm diş taşları dikkatlice temizlenir. Bu aletlerle diş taşlarına ulaşamayacak isek gerekirse küretaj veya flap operasyonları da uygulayarak bölgeyi tüm diş taşlarından arındırma işlemini yaparız. Şişkin, kızarık ve kırmızı olmuş dişetleri diş taşı temizliği sonrası olması gereken pembe renge ve bıçak sırtı sonlamına geri döner. Detertraj (diş taşı temizliği) işlemiyle hem ağız bölgesi steril ve temiz bir hale gelir hem de daha özgüvenli bir gülüşe sahip olur.
Diş Taşı Temizliği Yaptırmanın Dişlere Bir Zararı Var mıdır?
Diş taşı temizliği yaptırmanın dişlere kesinlikle bir zararı yoktur hatta dişleri ağızda daha uzun süre tutabilmemiz için düzenli yapılması gereklidir. Halk arasında yanlış bilinen bu yaygın inanışın sebebi tahminimce şudur: Özel aletlerle bir diş taşlarını temizlemekteyiz ama çay kahve ve sigara yüzünden oluşan lekeler bu aletlerle temizlenmez. Eğer temizlenirse diş minesinde mikro düzeyde çatlaklar oluşturur ve bu bölgeler leke tutmaya daha yatkın bir hale gelir. Lekeleri çıkarmak için ayrı bir aletimiz vardır. Diş taşı temizliği doğru bir şekilde yapıldığında herhangi bir zararı yoktur. Aksine eğer temizlik yapılmaz ise ilerde çok daha ciddi diş eti problemlerine ve belki de dişlerin kaybına yol açacaktır.
Hangi Sıklıkta Diş Taşı Temizliği Yaptırmalıyım?
Rutin olarak 6 ayda bir diş hekiminize muayene olmaya gitmeniz gerekmektedir. Bu kontrollerde zaten ilk gözümüze çarpan şey diş taşlarınız olacaktır. Düzenli kontrollere gelirseniz diş taşları diş etinin içine girmeden daha orada oluşmadan temizliğiniz yapılmış olur ve herhangi bir kemik kaybı problemi yaşamazsanız. 6 ayda bir diş taşı temizliği yaptırmanız dişlerin çok uzun süre ağzınızda kalmasını sağlar.