Diş Eti Şişmesi Ne Demektir?

Diş eti şişmesi, diş etinin iltihaplanması anlamına gelmektedir. Genelde diş eti hassas, kanamalı, ağrı veren, tahriş olmuş ve kızarık hale gelir. Dişlerin fırçalanması veya diş ipi kullanımı sırasında diş etleri kanar. Bazen de altında yatan başka bir hastalık durumunda veya bazı kullanılan ilaçlar durumunda da diş etleri şişer.

Diş Eti Neden Şişer?

Diş etlerinin şişme nedeni yaygın olarak ağız ve diş bakımıyla ilgilidir. İyi fırçalama yapılmaması durumunda diş taşları oluşur ve diş etlerinde ödeme sebep olur ve bu diş eti şişmesi olarak karşımıza çıkar. Ağız ortamında sürekli halde bakteri bulunması bazen de diş eti apselerine yol açabilir ve bu da diş etlerinde şişme olarak karşımıza çıkar. Hamilelik ve ergenlik dönemlerinde ise hormonlara bağlı olarak diş etlerinde şişme olması sık gözlediğimiz bulgulardan biridir. Hastalarımıza durumun beklenen bir şey olduğunu anlatmalı bu dönemde ağız hijyenlerine ekstra dikkat etmelerini istemeliyiz. Diş eti şişmesinin başka ve yine bir yaygın sebebi bazı kullanılan ilaçlardır. Organ nakli olmuş hastaların kullandığı bazı spesifik ilaçlar, tansiyon hastalarının kullandığı bazı spesifik ilaçlar ve antidepresan ilaçlar da diş etinde şişme meydana getirir. Bu durumda hastalarımızın doktoruyla iletişime geçerek ilacı değiştirip değiştirmeyeceğimizi öğreniriz. Eğer değiştirebiliyorsak ilaçları değiştirip diş eti tedavisine başlarız ve kısa sürede sonuç alırız. Bazen de hastanın başka bir sistemik hastalığı var ise bu bize ağız ortamında diş eti şişmesi olarak sonuç verir. Bu tarz durumlarda da mutlaka doktoruyla iletişime geçmeliyiz. Unutmayalım ki dişler ve diş etleri de vücudumuzun birer organıdır ve vücudun diğer tüm sistemleriyle ilişki içindedir. Bu yüzden mutlaka 6 ayda bir diş hekiminize muayene olmayı unutmayınız.

Diş Eti Şişmesi Durumunda Ne Yapmalıyız?

Diş eti şişmesi ile kliniğimize gelen hastalarımızı önce detaylı bir muayene edip sorunun nereden kaynaklandığını iyice araştırmalı ve doğru bir teşhis koymalıyız. Eğer hastamız iyi bir oral hijyene sahip olmadığı için bu karşımıza çıkmışsa hastamıza iyi bir hijyen eğitimi vermeli ve diş taşı temizliği yapmalıyız. İlaç kaynaklı bir diş eti şişmesi var ise doktoruyla iletişime geçip ilacı değiştirip değiştiremeyeceğimizi kontrol etmeli ve ağzı bakterilerden arındırmalıyız. Hormonal kaynaklı ise durumun geçici bir durum (hamilelik-ergenlik dönemi) gibi olduğunu hastalara anlatmalı ve ekstra dikkat etmelerini istemeliyiz. Başka bir hastalığın belirtisi olduğunu düşünüyorsak da mutlaka hastadan bazı tetkikler istemeli ve diğer doktorlar ile iletişime geçmeliyiz. Diş eti şişmesi hafife alınacak bir şey değildir. Lütfen böyle bir olgu gözlemliyorsanız en yakın zamanda diş hekimine muayene olunuz.