Coronavirüs Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Olmalıdır?

Coronavirüsün en etkin bulaş yolu nefestir. Ağız ve diş bu yola giden ilk duraktır. Ağız ve diş bakımına önem göstermezsek virüs bakteriler için tutunacakları bir ortam hazırlamış oluruz.Ağız hijyenimize ve diş bakımımıza özen gösterirsek ağzımızdaki birçok bakteri ve virüsten uzaklaşmış oluruz. Bu dönemde de aslında normal zamanlarda da olması gerektiği günde 2-3 defa dişlerin tüm yüzeylerine gelecek şekilde dişler fırçalanmalıdır. Diş fırçalama her çene 1 dakika olacak şekilde en az 2 dakika ve etkin bir biçimde yapılmalıdır. Doğru bir şekilde fırçalanmalı yani diş etinden dişe doğru süpürme hareketi ile yapılmalıdır. Günde en az 1 kez diş ipi kullanımı yapılmalıdır. Ağız bakım suları veya tuzlu su ( tansiyon problemi yaşayan kişiler kullanmamalıdır) gargara yapılmalıdır. Ama her şeyin en önemlisi mekanik olarak diş fırçası ile diş fırçalama yapılmasıdır.

Coronavirüs Dişleri Etkiler mi?

Şu ana kadar literatüre geçmiş direkt olarak coronavirüs- diş çürüğü bulgusu bulunmamaktadır. Ama diş çürükleri olduğu zaman bakteri ve virüslere açık bir ortam olacaktır. Aynı şekilde bakteriler kökün ucuna ilerleyebilir ve kök ucunda bir lezyona sebebiyet verebilmektedir. Vücudun bir organında enfeksiyon bulunması vücut direncini düşürmektedir. Coronavirüs salgınında ise bu durum hiç istemediğimiz bir şeydir.

Coronavirüs Dönemi Diş Hekimlerini ve Hastaları Nasıl Etkilemektedir?

Coronavirüs salgını sayesinde artık yepyeni önlemler almış bulunmaktayız. Nasıl ki hepatit veya HIV virüsü bulunduktan sonra önlemlerde köklü bir değişiklik olduysa (her hasta hepatit veya HIV pozitif gibi düşünerek muayene ediyorduk) coronavirüsten sonra da artık bambaşka bir şekilde hasta muayenelerini yapıyor olacağız. Koruyucu ekipmanlarımız, siperliğimiz, n95 maskemiz rutinimiz haline geldi ve artık her hastaya covid-19 pozitiftmiş gözüyle bakıp muayenelerimizi yapmaktayız. Sterizilasyon ve dezenfeksiyon önlemleri değişmiş, havalandırma kuralları yeni bir boyut kazanmıştır. Hastaların ise çok yaşlı veya çok küçük çocuk olmadığı sürece refaktçisiz bir şekilde kliniğe gelmeleri gerekmektedir.