Çene Ağrısı Nedir ve Neden Olur?

Çene bölgesinde hissedilen, çiğneme güçlüğü, konuşma yutma problemi ve baş ağrısıyla ortaya çıkabilen, şiddeti değişkenlik gösterebilen ağrıya çene ağrısı denir. Çene ağrısı birçok faktörden kaynaklı oluşabilir. Gece diş sıkma, dişlerin kök ucunda iltihaplanma, çene ekleminde meydana gelmiş hasar gibi diş ve diş bölgesi faktörler de etken olabilirken; özellikle iç-orta kulak iltihaplanması durumunda veya sinüzit, migren problemi yaşayan hastalarda da çene ağrısı gözlenebilir. Bazı sistemik hastalıklarla (romatoid artrit, osteoartrit, fibromylaji, lupus eritematozus hastalığı gibi) beraber de çene ağrısı gözlenebilir. Bu yüzden hastanın tüm tıbbi öyküsünün alınmasında fayda vardır.

Çene Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Çene ağrısı yaşayan hastalarımız genellikle bu ağrıyla beraber başka semptomlar da gösterirler. Bu semptomlar bizim için çok değerlidir çünkü ağrının asıl kaynağına ulaşmamızda bize çok yardımcı olur. Ağız açıp kapatırken bir ses duyulması veya çenenin kaydığının hissedilmesi çenenin kitlenmesi, rahatça açıp kapatamama bıçak batma tarzında ağrı hissedilmesi diş ağrısı, dişte abse oluşumu ve dişe dokunamama tarzı öyküler çiğneme kasları ve eklemde aşırı hassasiyet ,yüzde şişlik, baş dönmesi ve ağrısı, kulak çınlanması, kulak ağrısı ve/veya kulak yanması çeneyi açıp kapatırken çenenin kaydığının hissedilmesi gibi birçok belirti çene ağrısına eşlik eder.

Çene Ağrısının Teşhisi Nasıl Konur?

Öncelikle hastanın tıbbi hikayesi dinlenir önceden tanısı konmuş herhangi bir hastalığı var mı kullandığı ilaçlar nelerdir gibi bilgiler toplanır. Daha sonra çene ekleminin muayenesi fiziksel olarak yani elle yapılır. Çene açılıp kapatılırken klik sesi gelmemesi kulakla dinlenir ve açıp kapama sırasında deviasyon (kayma) var mı yok mu diye gözlenir. Altta yatan başka bir hastalık durumunda gerekli görülürse hastadan kan testleri de istenir. Klinik olarak muayene yapıldıktan sonra gerekli görülmesi durumunda Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans(MR) veya panoramik röntgen gibi röntgen cihazlarından röntgen istenir. Tüm bu tanı yöntemleri uygulandıktan sonra çene ağrısına sebep olan nedeni tespit edilip teşhis konulur ve tedaviye başlanır.

Çene Ağrısının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabı çene ağrısının kaynağı ne sorusunun cevabına göre yapılır. Öncelikle ağrı kaynağını bulmalı ona göre bir tedavi protokolü uygulamalıyız. Diş ve diş eti hastalıkları kaynaklı çene ağrısı varsa bu etkenler ortadan kaldırılmalı, enfeksiyona bağlı bir ağrı söz konusuysa antibiyotik veya antiviral ilaçlar ile bu enfeksiyon ortadan kaldırılmalı, yapısal olarak çene kemiği veya çene ekleminde bir bozukluk varsa cerrahi operasyon uygulanması gerekebilir. Gece diş sıkması kaynaklı bir durum söz konusuysa gece plağı veya masseter botoksu uygulanır. Sinirsel veya psikolojik bir etmen söz konusuysa bir psikiyatrist ile iletişime geçilmesi önerilir. Kas kaynaklı bir ağrı söz konusu ise kas gevşetici ilaçlar, masaj, belli bir dönem yumuşak gıda ile beslenme metodu izlenebilir. Kısacası etkeni doğru tespit ettikten sonra çene ağrısının çözümünü de etkene göre yapmaktayız.