Ağız Yarası Nedir ve Neden Olur?
Ağız yarası ağız içinde veya çevresinde oluşmuş yaralardır. Daha çok ağız içinde diş etlerinde, yanakta, ağız tabanında, dil kenarında meydana gelen mukozal hasarlardır. Dudaklarda ise uçuk olarak baş gösterebilir. Aşırı sıcak gıda tüketimi veya yanak ısırma gibi basit sebeplerle ağrısız meydana gelebileceği gibi virütik olarak uçuk olarak da meydana gelmekte hatta bazen çok düşük olasılık bile olsa ağız kanserlerinin belirtisi olarak da ağızda gözükebilmektedir. Genelde ağız içinde en sık aft dediğimiz lezyonlarla karşılaşırız bunlar üzeri beyaz örtülü ve ağrılı lezyonlardır. Hastada yetersiz beslenme durumu, vücut direnci düşmüşse (gribal enfeksiyon gibi), vitamin eksikliği (özellikle C vitamini), kan hastalıkları, uzun süreli antibiyotik kullanımı, uyumu bozulmuş protezler (takma dişler) Behçet hastalığı gibi sistemik hastalıklar varsa bunlar ağız içinde bulgular verir. Bazı ağız yaraları -uçuk gibi- bulaşıcı olabileceği gibi, pamukçuk tarzı lezyonlarda bulaşıcılık gözlenmez.
Ağız Yarası Belirtileri Nelerdir?
Ağız yarası genellikle ilk olarak bir şeyler yendiğinde veya içildiğinde hassasiyet ve ağrı olarak belirti gösterir. Yara çıkmadan önce o bölgede hafif yanma ve karıncalanma gözlenebilir. Etrafındaki yumuşak dokuya göre daha kızarık, şişkin ve hassastır. Lezyon derinde ve boğaza yakınsa yutkunma güçlüğü gözlenebilir lezyonda batma hissi bazı durumlarda ateş ve halsizlik gözlenebilir.
Geçmeyen Ağız Yarası Olur mu?
Ağız yaraları için genelde hastalar hekime başvurmaz ve genellikle kendiliğinden geçer veya gargaralar ile kaybolur. Bazen pamukçuk gibi lezyonlarda ise iyileşme süreci 6 haftaya kadar sürebilir. Ama uzun süreli ağızda kalan lezyon varsa veya çok hızlı büyüme gösteren ve şiddetli ağrılı lezyon varsa mutlaka bir hekime muayene olmalı ve detaylı tetkikler istenerek teşhisi konulmalıdır.
Ağız Yarası Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağız yarası tedavisi özellikle ağız yarası acısı nasıl geçer diye araştıran bütün hastalar için merak konusudur. Çoğu ağız yarasının 1-2 hafta aralığında iyileşmesi beklenir. Genellikle hastalar bu süreçte bazı şifalı bitkilere, ada çayı, karanfil yağı, sumak, karbonat veya tuzlu suyla gargara yapar ve çoğu durumda yaralar iyileşir. Geçmeyen yaralarda ise lezyonun altında yatan neden hekim tarafından saptanır semptoma göre tedavi uygulanır. Demir eksikliği veya vitamin eksikliği varsa ona göre bir tedavi yolu izlenir. Bazen ise hastalarımıza steroid bazlı kremler vererek lezyon üzerine uygulamasını isteriz.