Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?

Her araç alındığı ilk günkü gibi durmaz ve birçok değişiklik yaşar. Bu durum da aracı kullanmakta olan sürücünün gözünden kaçmaz ve buna karşın çeşitli önlemler alma yoluna gider. Bu değişikliklerin bazen küçük çiziklerden kaynaklandığı bazen de güneş lekelerinden ötürü oluştuğu söylenebilir. Bu hususlar için çözüm yolu olarak akla, aracı düzenli yıkama ve pasta cila gibi çözümler gelse de bu çözümler aracın yüzeyini korumak için tek başına yeterli olmayabilmektedir.

Bilindiği üzere araç boyaları üzerindeki vernik tabakası; taş çiziği, kuş pisliği ve diğer deformasyonlara karşı etkili bir koruma sağlamamaktadır. Bu nedenle, daha etkin ve verimli bir çözüme ihtiyaç vardır. Seramik kaplama, araba yüzeylerinde oluşan bu kusurları önlemenin en etkin yollarından biridir. Su tutmayan yüzey özelliği sağlayan seramik kaplama ile aşınma, çatlama ve soyulma gibi problemlerin çözümü sağlanmış olur ve aracın temizliğinin daha kolay yapılabildiği bir yüzeye sahip olunur. Araca seramik kaplama yaptırılarak şık ve parlak bir görünüm kazandırılabilir.

Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?

Öncelikle, seramik kaplama faaliyeti gerçekleştirildikten sonra istenmeyen sürprizlerle karşılaşmamak için alanında uzman ve profesyonel bir ekibe bu işin yaptırılması gerekir. Yani seramik kaplama uygulamasının başından sonuna profesyonel bir şekilde yürütülmesi ve herhangi bir aksaklığa mahal verilmemesi gerekmektedir. Seramik kaplama uygulamasının aşamalarını maddeler halinde şöyle sayabiliriz:

  • Seramik uygulamasına başlanılmadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Öncelikli olarak aracın düzgün bir şekilde yıkanması sonrasında da kil hamuruyla yüzeyin temizlenmesi gerekir. Kil temizliği vasıtasıyla araç üzerindeki endüstriyel maddeler, kuş pisliği ve reçine artıklarının giderilmesinden sonra pasta işlemine geçilerek aracın seramik kaplamaya hazır hale getirilmesi gerekmektedir.
  • Pasta uygulaması atlanarak seramik kaplama yapılırsa aracın üzerinde bulunan ufak çizikler kaplamanın altında kalacağından araç eskisinden daha kötü görünüme sahip olabilir. Ön hazırlığın son etabını ise hare uygulaması oluşturmaktadır. Hare uygulaması aracılığıyla pasta işleminin ardından yüzeyde kalan dalgalı izlerin yok edilmesi amaçlanmaktadır. En sonunda küçük bölgelere sırayla uygulanmak koşuluyla seramik kaplama yapılmaktadır.
  • Seramik kaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken hususların başında ortam koşulları gelmektedir. İşlemin yapıldığı mecranın kuru, tozsuz ve güneşten uzak bir alan olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. İşlem tamamlandıktan sonra araç bir süre dinlendirilmelidir. Bu şekilde güneş ışığının henüz yeni yapılmış kaplamaya zarar vermesi önlenmiş olur.

Seramik kaplama yaptırılmadan önce cila işleminin katiyetle uygulanmaması gerekir. Cila maddesi içinde silikon bulundurduğu için seramik kaplamanın yüzeye tutunmasını engelleyerek daha kısa ömürlü olmasına sebep olmaktadır.

Seramik Kaplamanın Avantajları

Seramik kaplama, araca yeni bir soluk getirmesi bakımından oldukça önemli bir işlemdir. Son derece basit bir şekilde uygulanan ve uzun ömürlü bir kullanım sunan seramik kaplamanın çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Bunlar:

  • Araba yüzeyleri güneş ışınlarına maruz kalarak oksitlenmeyi tetiklemekte; bu durum da zamanla boya üzerinde güneş lekeleri oluşmasına sebep olmaktadır. Seramik kaplama, araç yüzeylerinde ikinci bir tabaka oluşmasına zemin hazırlayarak yüzeyin güneş lekelerinden cüzi bir şekilde etkilenmesini sağlar.
  • Otomobiller her gün çeşitli kimyasallara maruz kalabilmektedir. Bunlardan en yaygın ve en zararlı olanı asidik elementlerdir. Seramik kaplama, asitli maddelerin boya üzerindeki katman ile reaksiyona girmesini önleyerek araç üzerinde oluşabilecek asit lekelerinin önüne geçmektedir.
  • Seramik kaplama, araç yüzeyini su tutmayan bir karaktere büründürür. Bu da araçla temas eden suyun daha hızlı akması anlamına gelir. Böylelikle kir ve çamur gibi maddelerin araç üzerine yapışması eskisinden daha zor olur. Seramik kaplama sayesinde araç eskisinden daha rahat bir şekilde yıkanıp temizlenebilir ve düzgün bir şekilde korunmuş olur.