Pasta Cila Neden Yapılır?
Otomobil kullanmayı hayatının en mühim tutkularından biri olarak addeden sürücüler, araçlarının performansı kadar görünümüne de özen gösterirler. Otomobil ne kadar temiz kullanılsa da bazen çevresel faktörler onun ilk günkü parlaklığına ket vurabilir. Güneş ışınlarının oluşturduğu bölgesel renk farkları, çizikler, tuz, reçine ve asit yağmurları gibi etmenlerin oluşturduğu izler; aracın estetik görünümünü bozabilir. Aracı, bu etkilerden korumak; oluşan leke, iz ve çizikleri profesyonel bir bakım işlemi olarak görülen pasta cila uygulamaları ile ortadan kaldırmak mümkündür. Doğru malzemeler ve profesyonel bir ekip; aracı göz kamaştıran parlaklığına, pürüzsüz ve mükemmel görünümüne kısa sürede kavuşturabilir.
Pasta Cila Nedir?
Pasta ve cila uygulamaları, birbirini izleyen iki ayrı işlem şeklindedir. Pasta, bir tür sıvı zımparalama işlemidir ve araç yüzeyindeki boya kaplamasının fiziksel ve kimyasal yollarla inceltilmesini sağlar. Güneş ışınlarının boya rengini matlaştırması, yıkama fırçalarının zaman içerisinde yüzeyleri çizmesi ve sürüş anında yol üzerindeki kum ve çakıl taşı gibi maddelerin oluşturduğu tahribat; araca zarar verir. Aracın yüzeyinde bu sebeplerle oluşan çizikler ve ufak deformasyonlar varsa otomobili boyatmak yerine pasta cila uygulaması yaptırılabilir.
Pasta işlemi esnasında, boyanın üst tabakası inceltilir ve araçta oluşan deformasyonlar giderilir. Ayrıca çiziklerin kapatılması imkanı da elde edilmiş olur. Pasta cilanın ikinci aşaması cila ise otomobil yüzeyine parlaklık verir ve koruma sağlar. Boya yüzeyine uygulanmakta olan cila; şeffaf ve ince bir tabaka oluşturarak boyanın daha canlı ve parlak görünmesine aracılık eder.
Pasta Cila Nasıl Yapılır?
Pasta cila uygulamalarının amacı; araç yüzeylerinde gözle görülemeyen ufak izlerin, leke ve pürüzlerin giderilmesi aynı zamanda yüzeyin parlatılmasıdır. Kapsamlı bir pasta cila işlemi, aracın öncelikle toz, leke ve kir kalmayacak şekilde yıkanması ve temizlenmesi ile başlar. Yüzey kurulanır ve pasta malzemesinden alınmakta olan parçalar, aracın farklı noktalarına uygulanır. Sonrasında polisaj makinesi kullanılarak pasta işlemine geçilir. Cila uygulamasına geçilmeden önce yüzeyin tekrar temizlenmesi ve kurulanması gerekmektedir. Bu hazırlıktan sonra, cila yüzeye sürülür ve yüzey kurumaya bırakılır. Kuruyan yüzey, çiziklere neden olmayacak yumuşak bir bezle ve sert hareketlerle silinir; otomobilin temiz, parlak ve pürüzsüz görünümüyle araç kullanıma hazır hale getirilir.
Pasta Cila Neden Yapılır?
Pasta cila yaptırılmasının araca çeşitli yönlerden faydaları bulunmaktadır. Bunları maddeler halinde saymak gerekirse:
- Araçlarda dış etkenler vasıtasıyla oluşan çizik, lekelenme ve oksitlenme gibi kusurlardan kurtulmak maksadıyla uygulanan en yaygın işlemlerin başında pasta cila gelmektedir. Bu bakım genel itibarıyla birlikte anılır ve peşi sıra yapılır. Aracın albenisi bu yolla fazlasıyla arttırılmış olur.
- Pasta cila, aracın boyasına canlılık katarak eskisinden daha parlak ve alımlı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Bununla birlikte yüzey üzerinde ikinci bir katman oluşturarak dayanıklı bir koruma da sağlar. Pasta cila işlemi yapılan arabalar, diğerlerine oranla daha çekici bir görünüme sahip olduğu için ikinci el piyasasında da daha fazla tercih edilebilmektedir.
- Pasta cila sayesinde araç yüzeyinin mat görüntüsü ortadan kalkar ve araç capcanlı bir görünüme kavuşur.
Pasta cila uygulamaları; son derece ciddi bir şekilde, alanında uzman ve profesyonel bir ekip tarafından yapılmalıdır. Bu uygulamalar yapılırken malzemenin kalitesine kesinlikle önem verilmeli; malzeme kalitesi doğrultusunda verim alınacağı akıldan çıkartılmamalıdır. Deneyimli olmayan bir ekip tarafından ve uygun malzeme kullanılmadan gerçekleştirilen pasta cila uygulamaları, sonrasında çok fazla baş ağrıtır ve sürücüleri yaptırmış oldukları bu işleme dair pişman eder.