Oto Lastik Neden Önemlidir?
Trafikte en önemli konuların başında güvenlik gelmekte; oto güvenliği söz konusu olduğunda da Maltepe oto lastik en önce gelen araçlardan biri olarak düşünülmektedir. Frenler, yol almakta olan otomobili değil de lastikleri durdurma görevi görmektedir. Yani otomobili durduran aslında lastikleri olmaktadır. Bu da lastik kalitesinin insan hayatını ne denli etkilediğini ve otomobilin güvenli yol alabilmesi açısından lastiklerin son derece mühim araçlar olmasını ortaya koyan bir husustur. Bir başka deyişle, otomobili seçmek kadar lastiği seçmek de son derece üzerinde düşünülmesi gereken ve insan hayatını tehlikeye atmayacak şekilde karar verilmesi gereken bir konudur. Bu yüzden oto lastik seçilirken kapsamlı araştırma yapılmalı ve lastik seçimi ona göre yapılmalıdır.
Kaliteli Oto Lastiğinin Önemi
Araçların yolla temasını sağlayan en önemli unsur, lastiklerdir. Bu nedenle en az seçilen otomobil kadar önemli olan bir diğer husus Maltepe oto lastik seçimidir. Sürüş güvenliği ve yol tutuş kalitesi açısından lastiklerin önemi yadsınamayacak kadar çoktur. Buna rağmen, pek çok kişi tarafından oto lastiklerine gerektiği kadar önem verilmez. Hızlı bir şekilde giderken aniden durma, düz yolda iyi bir stabilite sağlama, dönüşlerde yol tutuşunu aksatmama ve bununla birlikte uzun ömürlü kullanıma sahip olması sürücüler tarafından lastik seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Doğru bir şekilde basınç uygulanmayan lastik kötü bir yol tutuşa ve fren mesafesinin uzamasına neden olur. Aynı şekilde yine yanlış bir şekilde basınç uygulanmış lastik, yolla temasın azalmasına sebebiyet vererek muhtemel kazalara yol açabilir.
Lastik Kullanım Durumları
Lastikler, mevsim şartlarına uygun bir biçimde seçilmelidir ve kullanılmalıdır. Yani sürücüler tarafından yaz lastikleri yaz mevsiminde, kış lastikleri de kış mevsiminde kullanılmalıdır. Lastiklerin bilinçsiz bir şekilde ve mevsime uygun olmayan bir biçimde kullanımı ekonomik ömürlerini fazlasıyla kısaltır. Maltepe oto lastik kullanımında dikkat gerektiren hususları maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lastik şişirme basınçları rutin bir şekilde en az 15 günde bir kontrol edilmeli, lastiğin basıncı düşmüşse tekrar uygun seviyeye getirilmelidir.
- Belli bir ısınma seviyesine ulaşan lastiğin basıncı yükselebildiğinden lastiklerin hava basıncı, lastik soğukken ölçülmeli ve ayarı o durumda yapılmalıdır.
- Isınma sonucu yükselen lastiğin hava basıncının azaltılması için lastiğin havasını boşaltma yolu tercih edilmemelidir.
- Stepne olarak kullanılan lastiğin basıncı da düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir.
- Araçların rot-balans ayarı herhangi bir aksilik veya bozulma olmadığı takdirde ihmal edilmeden her 10 bin kilometrede (km) bir düzenli olarak yaptırılmalıdır.
- Lastiklerin her 10 bin km’de bir yer değiştirmesi yapılmalıdır. Radyal lastiklerde dönüş yönü değiştirilmeden öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır.
- Lastiklerin diş derinliği rutin olarak her 5.000 km’de bir kontrol edilmelidir. Diş derinliği 1.6 milimetreden (mm) az olan Maltepe oto lastikler kullanılmamalıdır. Kışın lastik diş derinliğinin 4 mm’den az oluşu aracın çekişini olumsuz yönde etkiler. Bilhassa ıslak ve kaygan zeminlerde lastiğin suyu boşaltması ve yere tutunabilmesi güçleşeceğinden diş derinliği belirtilen seviyenin altına düşen lastiklerin değiştirilmesi oto emniyeti açısından son derece mühimdir.
- Uzun yola çıkarken ve araç yüklü haldeyken hava basıncının 2 PSI arttırılması yerinde olacaktır. Karlı ve buzlu havalarda ise aracın daha iyi bir çekiş gücü yakalayabilmesi açısından lastik havası kesinlikle azaltılmamalıdır. Aksine hava basıncının yaklaşık olarak 3 PSI arttırılması bu tip havalarda araç kullanımını ve çekiş gücünü olumlu yönde etkileyecektir.
- Lastik yola çıkılmadan önce mutlaka kontrol edilmeli, cam veya taş gibi lastiğe batmış olan cisimler anında çıkarılmalı ve hasar görmüş olan Maltepe oto lastik vakit kaybedilmeden tamir ettirilmelidir.