Motor ve Mekanik
Motor ve mekanik kontrolü, 2. el araç satışlarında hem alıcıların hem de satıcıların en çok üzerinde durdukları ve önem verdikleri hususların başında gelmektedir. Bu sebeple, motor en ince ayrıntısına kadar profesyonel kişilerce incelenmelidir. Bu kapsamda, aracın iç motor kontrolünden tutun da lastik diş genişliğine, egzoz bölümünden yürür aksam kontrolüne kadar tüm özelliklerinin ayrıntılı bir şekilde incelenilerek raporlanması işlemine motor ve mekanik kontrolü denilmektedir.
Motor ve Mekanik Kontrolü Nasıl Yapılır?
Motor ve mekanik kontrolü, oto ekspertiz incelemesi maksadıyla bakıma getirilen aracın öncelikle test alanına alınmasıyla başlar. Araç, burada öncelikli olarak lifte alınır ve detaylı alt bölüm incelemesi gerçekleştirilerek ön takımlardan darbe alıp almadığı, yağ kaçakları ya da yürür aksamında herhangi bir sorun olup olmadığı detaylı bir şekilde bakılır ve raporlanılarak ilgilisine teslim edilir. Araç lift dışına alınıp test sürüşü yapılarak da varsa araçtaki çeşitli aksaklıklar ve sorunlar tespit edilir. Motor ve mekanik kontrolü kapsamında değerlendirilen hususlar maddeler halinde şu şekilde sayılabilir:
- Ön Takım Kontrolü
- Tüm Motor Kontrolü
- Direksiyon Kutusu Kontrolü
- Motor Kayışları ve Motor Yağ Sızdırmazlık Kontrolü
- Egzoz Kontrolü
- Yağ, Hava ve Polen Filtresi Kontrolü
- Diferansiyel Kontrolü
- Klima ve Akü Kontrolü
- Şanzıman Kontrolleri
- Yakıt deposu, bagaj havuzu, radyatör ve fan kontrolleridir.
Motor ve Mekanik Kontrolü Neden Yaptırılmalıdır?
Satın alınmak ya da satışı gerçekleştirilmek istenen aracın motorunun ne kadar iyi olduğunu öğrenmek alıcı ve satıcı için oldukça önemli bir meseledir. Aracın motoru kadar güvenli bir sürüş keyfinin olması da aranan nitelikler arasındadır. Güvenli sürüş keyfi için araç satın alırken ilk yapılması gereken eylem, motor ve mekanik kontrolü yaptırmak olmalıdır.
Başlangıçta maliyetten kaçınmak maksadıyla yaptırılmayan veya düzgün bir şekilde gerçekleştirilmeyen motor ve mekanik kontrolü, sonrasında hiç de istenmeyen kazaların veya olayların başa gelmesine sebep olabilir. Ancak son pişmanlığın fayda etmeyeceği aşikardır. Dolayısıyla her türlü araç alımı veya satışında, aracın her türlü bakımının eksiksiz bir şekilde yaptırılması ve varsa sorunlarının anında tespit edilmesi gerekir.