Lastik Tamiri Nasıl Yapılır?
Lastik patlamaları, bir aracın yaşayacağı en yaygın sorunlar arasındadır. Trafikte hareket halindeyken, direksiyonunuz belli belirsiz sallanmaya başlarsa ya da tekerleklerinizin dönüşüne denk gelen yüksek bir çarpma sesi duyarsanız, lastiğiniz patlamış demektir. Her iki durumda da, aracınızı güvenli bir yere çekip lastiğinizi değiştirebilirsiniz. Böylece aracınıza daha fazla hasar verme riskini önleyebilir ve güvenli sürüş keyfine devam edebilirsiniz. Şimdi, lastik tamirinin nasıl yapılması gerektiğinden söz edelim.
Arabayı Hazırlayın
El frenini çekin ve tüm yolcuları arabadan uzaklaştırın. Sızdırmazlık malzemelerini ve kompresörü bagajdan çıkarın.
Hasarlı Yeri Bulun
Patlak bölümü bulmak için lastiği dikkatlice inceleyin. Lastik yanağında bir yırtık varsa, dişte 4 mm'den fazla bir delik varsa veya tekerleğin kendisi hasar görmüşse, lastiğin yenisiyle değiştirilmesi daha iyi olacaktır. Yedek lastiğiniz varsa, bunu kullanabilirsiniz. Lastikte bir çivi ya da cam parçası görürseniz, bu materyali çıkarmaya çalışmak hasarı büyütebilir.
Onarım Seti Kullanın
Çoğu onarım kiti, tüm sızdırmazlık maddesini adaptör aracılığıyla lastiğin içine elle sıkmanızı gerektirir. Bunu yapmak için lastik supabını çıkarmanız yeterlidir. Onarım kitinizdeki veya araç el kitabınızdaki talimatlar, size bunu nasıl yapacağınızı söyleyecektir. Sızdırmazlık maddesinin tamamını lastiğe yerleştikten sonra, kompresörü lastik supabına takın. Ardından kompresörü arabanızın içindeki sokete takın. Sızdırmazlık maddesinin tüm lastiğe yayıldığından emin olmak için aracı hafifçe ileri doğru yuvarlamanız gerekebilir.
Bununla birlikte, bazı dolgu macunu kitleri, sızdırmazlık maddesini kompresöre yerleştirmenize olanak tanıyan ek bir adaptöre sahiptir. Böylece sızdırmazlık maddesini kompresör yardımıyla lastiğin içine pompalayabilirsiniz.
Lastiği Pompalayın
Aracın boşta olduğunu kontrol edin, ardından motoru çalıştırın ve kompresörü açın. Lastiği, aracınızın el kitabında önerilen doğru PSI / Bar değerine şişirin.
Lastiği Değiştirin
Lastik önerilen basınca şişirildikten sonra, en yakın tamirhaneye gidin. Aracın el kitabında (ve genellikle onarım kitinin kendisinde) ayrıntılı olarak açıklanan maksimum hızı aşmayın.
Tamir Edilen Lastik Ne Kadar Dayanır?
Bunun gibi bir onarım yalnızca geçici bir önlemdir ve hasarlı lastiği mümkün olan en kısa sürede değiştirmelisiniz. Onarılmış bir lastikle gereğinden daha uzun süre araç kullanmak, sizi ve aracınızı tehlikeye atabilir.