Kurtköy Oto Yıkamanın Detayları
Araçları hayatlarının bir parçası olarak gören kullanıcılar açısından; aracın bakımı, temizliği ve güvenliği her şeyden önce gelmektedir. Bilhassa araç temizliği, bu kişilerin olmazsa olmazları arasındadır. Özellikle kış aylarında oluşan çamur ve kirlerle birlikte araçlarda büyük bir görüntü kirliliği oluşmaktadır. Aracın havalandırılması, daha randımanlı çalışması, sürüşlerin daha keyifli hale gelmesi için iç-dış temizlikte yapılan bazı hatalar, aracın görünümünü ve kalitesini negatif yönde etkilemekte ve bu durum aracına gereken hassasiyeti gösteren sürücüler açısından son derece problemli bir durum oluşturmaktadır.
Bilhassa yaz ve bahar aylarında, arabalarımızı özel bir yıkama servisinde yıkatmak yerine kendimiz yıkamayı tercih edebilmekteyiz. Oto yıkamak için sadece su ve sabunun yeterli olduğu düşünülse de araba yıkanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu önemli hususlara dikkat edilmemesi durumunda, aracın kaporta ya da boyasına zarar verilebilmesi söz konusu olabilmektedir. Oto yıkarken dikkat edilmesi gerekli hususları maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aracın Kaportası Zarar Görmemeli
Öncelikle araç yıkanırken kesinlikle oto yıkama malzemeleri ve yumuşak süngerler tercih edilmelidir. Ekstra maliyet çıkmaması adına evde bulunan deterjanlarla araç yıkamak, aracın kaportasına ve boyasına zarar verebilmektedir. Aynı zamanda, aracın yumuşak bile olsa bir fırçayla yıkanması sakıncalı bir durumdur. Bu konuda yapılması gereken yumuşak bir sünger yardımıyla aracın yıkanmasıdır.
Araç yıkamanın her saat yapılabileceği düşünülür ancak araç yıkamak için ideal saatler vardır. Araç yıkamak için en uygun saatler, sabah ya da öğleden sonraki vakitlerdir çünkü güneş altında araç yıkamak, aracın üzerinde lekeler meydana gelmesine sebep olabilir.
- Oto Ilık Suyla Yıkanmalı
Araç yıkanırken suyun sıcaklığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Arabayı çok soğuk ya da çok sıcak suyla yıkamak doğru bir faaliyet değildir; araba yıkamada en ideal yöntem aracı yıkarken ılık su kullanmaktır. Böylelikle yani ılık su kullanarak, araca zarar verilmemiş olur.
- Araçlı Planlı Bir Şekilde Yıkanmalı
En çok yapılan hatalardan biri de aracın her yerinin köpüklenerek yıkanmaya başlanmasıdır. Araç yıkanırken ilk yapılması gereken; arabanın üzerinden tozu ve kiri arındırabilmek için tavandan başlanarak arabaya su tutulması ve kirlerin aşağıya doğru akmasının sağlanmasıdır. Bu işlemin sonrasında, araç 4 bölüme ayrılarak yıkama yapılmalıdır. Aracın tümü köpüklenip sonrasında durulama yapılırsa durulamanın en son yapılacağı yerdeki köpükler kuruyarak aracın kaportasına ya da boyasına zarar verebilir. Bu nedenle araç; üst, 2 yan ve arka olmak üzere 4 kısma ayrılarak yıkanmalıdır.
- Kurulama İşlemi
Bu işlem için özel güderi bezlerin kullanılması önerilmektedir. Bu bezlerin kullanımı kolay olduğu gibi aracın üzerinde işlem sonrasında leke bırakmaz. Kurulama işlemi için evde kullanılan toz bezlerinin kullanılması halinde aracın üzerinde lekeler kalabilir. Kimse aracın yıkanıp bu şekle sokulmasını arzu etmez. Tüm sürücülerin aracının kurulanması hususunda yeterli özeni göstermesi gerekir.
Tıpkı canlılarda olduğu gibi araçların da periyodik bakımlarının zamanında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu bakımlar, genel itibarıyla oldukça ayrıntılı olmasının yanında kimi zaman çok detay gerektirmez. Ancak bu işlemlerin, yine de bireysel şekilde yapılmaması profesyonel kişilere yaptırılması gerekir. Araba bakımı sırasında kullanılan cihazların ve malzemelerin profesyonel gereçlerden oluşması nedeniyle kişilerin kendi başlarına bakım yapmalarının imkanı bulunmamaktadır. Bununla birlikte, bu bakımdan sonra araç performansı artacak ve aracın estetiği de tam anlamıyla göze hitap eden bir biçim alacaktır. Oto yıkama malzemeleri, yeterince kaliteli olup alanında uzman olan kişiler tarafından kullanılması gereken ürünler arasındadır. Aksi takdirde, araç faydadan çok zarar görebilmektedir.