Doğal afetler, birçok konuda hayatımızı zorlaştırabilmekte; bu hususlar arasında bir yerden bir yere gitmek amacıyla kullanmış olduğumuz araçlar gelmektedir. Özellikle son yıllarda dolu yağışının araçlara açmış olduğu sıkıntılar hiç de yadsınacak ölçüde değildir. Bu durum, dolu yağma ihtimaline binaen araçlara çeşitli koruma yöntemleri bulunmasını beraberinde getirmektedir. Dolu yağışından korunmak maksadıyla araç sahipleri kendilerince çeşitli önlemler almaktadır. Bu önlemler sınırlıdır ve günü kurtarmaya yetmemektedir.

Dolu yağışına genelde yaz ve kış mevsim geçişlerinde hava değişimi sırasında rastlanmaktadır. Rüzgarların getirmiş olduğu bulutların, sıcaklığın bir anda azalması karşısında epeyce narin bir yapıda olması dolunun oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bulut içinde oluşan yağmur taneleri, bu ani hava değişimi esnasında donar ve böylece dolu yağışı görülür. Sıcaklıkların hızlı bir şekilde düştüğü geçiş dönemlerine dikkat edilmesi; sürpriz dolu yağışlarından korunulması bakımından önemlidir.

Dolu Yağışından Araçlar Nasıl Korunur?

Otomobili, araç sahiplerinin kendi buldukları modern olmayan yöntemlerle korumaları biraz zordur. Daha önce yağmış olan dolularda bu tarz önlemlerin bir işe yaramadığı daha net anlaşılmıştır. Bu sebeple, daha profesyonel ve düzgün önlemler alınması yerinde olur. Doludan koruması için özel olarak üretilmiş koruyucu brandalar dışında aracın korunması neredeyse imkansızdır. Günümüzde pek çok marka tarafından doluya karşı özel üretilmiş yüzeylerle güçlendirilmiş brandalar üretilmektedir. Bu brandalardan edinilmesi; olası herhangi bir dolu riski öncesinde rahat nefes alınmasını sağlar.

Doluya karşı daha etkin ve kesin bir çözüm yolu istendiği takdirde; bunun aracı bir kapalı otoparka koymak olacağı söylenebilir. Böylelikle dolunun aracın herhangi bir unsuruna zarar vermesi önlenmiş olur. Büyük otoparkların seçilmesi, dolu sonrası yaşanabilecek muhtemel sel baskını ihtimalinden de koruyacaktır. Kısmi kapalı yani genel itibarıyla açık olan otoparklar da bu yönden işlevsiz kalabilmektedir. Yağışın yönüne göre açık olan cephelerden bu otoparklarda bulunan araçların zarar görme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden tamamen kapalı olan otoparklara aracın park edilmesi aracın bırakıldığı gibi bulunması açısından oldukça önemlidir.

Dolu Hasarları Nasıl Giderilir?

Bir şekilde doluya yakalanan bir aracın pek çok sorunla karşılaşması ve bu sorunların çözülmesi için belli bir maliyet ödemeyi gerektirmesi oldukça doğaldır. Eğer dolu; ayna, cam ve far gibi unsurlara zarar verdiyse bu aksamlar değiştirilerek sorun rahatlıkla çözülebilmektedir. Ancak kaportada meydana gelen göçükler pek çok sürücünün en büyük sorunu olmaktadır. Birçok oto tamircisi de bu göçükleri düzeltme konusunda epey iyidir. Tavan ve kaputta bulunan göçükler, son derece başarılı bir şekilde özel işlemlerle rahatlıkla göçük düzeltme işlemine tabi tutulabilmektedir.

Araç tamiri yapan kişiler, dolu gibi bir afetten zarar görmüş araca müdahalede bulunur. Bu müdahale, araç içi kaplamaları kaldırarak kaportanın arkasından ufak dokunuş ve vuruşlarla zemin düzlemesi yapmaktır. Bu düzleme işleminin yapıldığı esnada, en çok sorun oluşturan kısımlar; kapıların bombeli olan bölümleri ve kapı ile tavanın birleştiği noktalardır. Aracın en sağlam kısmında oluşan göçüklerin bazıları düzeltilemediğinden aracın üzerinde bazı izler bırakmaktadır.

Boyasız Göçük Düzeltme Tekniği

Göçüklerde uygulanan boyasız göçük düzeltme tekniği, boyanın zarar görmediği göçüklerin, özel el aletleri yoluyla boyaya zarar vermeden onarılması sistemine denilmektedir. Uygulanan bu teknik vasıtasıyla aracın geleneksel yöntemlerle (kaporta ve boya vs.) onarım görmemesinden kaynaklı orijinalliği azami düzeyde korunmuş olmaktadır. Böylece araç, tamirden çıktıktan sonra eski haline en yakın hale bürünmekte; doludan kaynaklı oluşan bu zarar, araç sahibini çok da fazla düşündürmemektedir.