Dinamometre Yol Performans Testi
Dinamometre yol performans testi; bilgisayarlı bir donanıma sahip olan dinamometre test cihazı tarafından aracın motor performansının, güç aksamlarına gücün ne kadarının aktarılabildiğinin ve güç organlarındaki güç kayıplarının ölçüldüğü bir kontrol sistemidir. Oto ekspertiz hizmeti veren firmaların önemle üzerinde durduğu test ve muayenelerin başında, motor performansının ölçümü ve motora bağlı kontroller gelmektedir.
Dinamometre test cihazı sayesinde ikinci el araçların motor beygir gücü, ivmelenme ve tork ölçümleri ile motor yorgunluğunun karşılaştırılması, vites geçişleri, vites kutusu ölçümü ve vuruntu tespitleri de yapılan testler arasındadır. Bu testin bir diğer maksadı da motorda elde edilen gücün tekerleklere ne kadar iletilebildiği ve arada yaşanan kayıpların tespit edilmesidir.
Dinamometre Testi Nasıl Yapılır?
Dinamometre test cihazı aracın lastiklerini iki yönlü olarak kavrayabilecek şekilde silindir aksamına sahip ve bilgisayarlı ölçüm yapabilen bir cihazdır. Bu cihaz vasıtasıyla aracın motor performansı ve aracın lastiklerine kadar iletilmekte olan güç verileri kontrol edilmektedir.
Dinamometre testini yapacak olan ekspertizler, ilkin aracın güç aktarma sistemini kontrol etmelidir. Test yapılacak araç; önden mi çekişli, arkadan mı itişli yoksa 4x4 aktarıma mı sahip bunun tespitinin yapılması gerekmektedir. Tespitin yapılmasından sonra araç dinamometre test cihazının üzerine çıkartılarak aktarıma sahip lastikler silindirlerin üzerine oturtulur.
Silindirler üzerinde bulunan aracın normal yol koşullarında hareket eder gibi testinin yapılması için ilk olarak ön bölümüne hava akım cihazı yerleştirilir. Söz konusu cihaz aracın tam gazda çalıştırılacağı esnada motorun aşırı ısıya maruz kalmaması amacıyla soğutulmasını ve normal şartlardaki gibi hava akımına maruz kalmasını sağlar.
Dinamometre testi sırasında aracın savrulmaması için tüm önlemler detaylı bir şekilde alınır. Araca sıkıca takılan bağlantı kemerleri sayesinde yüksek hıza çıkartılan aracın aniden savrulmasının ya da herhangi bir yere çarpmasının önüne geçilmiş olunur.
Test için bütün önlemlerin alınmasının ardından dinamometre test cihazı üzerinde yer alan araca uzman kişi biner ve aracın motorunu çalıştırır. Kontak anahtarının hareketiyle beraber test verilerinin bilgisayar programına kaydedilmesi başlamış olur. Bilhassa motorun ilk hareketindeki tepkileri, rölantideki çalışma devri ve konuya ilişkin diğer tüm bilgiler aktarılmaya başlanır. Bütün işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte araca ilişkin dinamometre test raporu da hazırlanmış olur.