Yalıtım Sistemleri

Binalarda yalıtımın büyük bir kısmı ısıl amaçlı kullanılsa da, bu uygulama aynı zamanda akustik, yangın ve darbe sorunları için de çözümler sunmaktadır. Düzgün hava sızdırmazlığı sağlandıktan sonra yalıtım; konfor ve enerji verimliliği için en önemli bina özelliğidir. Binanızda uygun yalıtım olmazsa, gerekenden daha fazla ısıtma ve soğutma masrafı yapabilirsiniz. Yalıtım sistemleri, uzun vadede maddi ve manevi açıdan fayda sağlar.

Yalıtım Sistemleri Nedir?

Yalıtım için kullanılan en yaygın malzemelerden bazıları selüloz, polistiren, üretan köpüğü, vermikülit, perlit, odun lifi, bitki lifi, bitki samanı, hayvansal lif, çimento ve topraktır. Yalıtım sistemleri etkinlik açısından R değeri ile ölçümlenir. R değeri, bir yalıtkan boyunca sıcaklık farkının ve birim zamanda birim alan başına ısı aktarımının oranıdır.

Bir binadaki doğal hava akışının olmaması, mekanik havalandırma ve yüksek nem ihtiyacını yaratır. Bu da yoğuşma, çürüyen malzemeler ve küf gibi mikrobiyal büyüme ile sonuçlanır. Bunların önüne geçmek için yalıtım sistemleri kullanılır.

Isı köprüsü, bir bina yapısında ısı iletimine izin veren noktadır. Isı köprüleri, cam ve metal gibi zayıf yalıtım malzemelerinin, sıcaklık farkları arasında sabit bir yol oluşturduğunda meydana gelir. Mühendisler, köprünün kesit alanını azaltarak veya köprü uzunluğunu artırarak bu ısı iletimini en aza indirebilirler. Bu işlem, yalıtımın bir parçasıdır.

Bina Yalıtım Materyalleri Nelerdir?

Toplu yalıtım ve yansıtıcı yalıtım en yaygın yalıtım malzemeleridir. Toplu yalıtım, bina ile dışarısı arasındaki ısı akışına engel görevi görür. Rulo veya karton olarak satın alınabilir ve tipik olarak cam yünü, polyester, doğal yün veya geri dönüştürülmüş kağıttan yapılır. Yansıtıcı yalıtım çoğunlukla kağıt veya plastik üzerine lamine edilmiş parlak alüminyum folyodan elde edilir. Radyant ısıyı saptırarak binaları sıcak aylarda serin tutmak için kullanılır. Yalıtım beton formları tipik olarak polistiren köpük, poliüretan köpük, çimento bağlı ahşap elyaf ya da hücresel beton ile üretilir. Betona esnek bir güç kazandırmak için dökülmeden önce kalıbın içine takviye çelik çubukları yerleştirir.

Sprey köpük, poliüretan ve izosiyanat köpüklerin tabanca ile püskürtüldüğü bir yalıtım türüdür. Bu tür bir yalıtım, beton plakalara, duvar boşluklarına ve alçıpandaki deliklere püskürtülebilir.