Ozon Sistemi Nedir? Zararları Nelerdir?

Dünyanın üst atmosferinde meydana gelen hem doğal hem de insan yapımı bir üründür. Ozon, atmosferin neresinde olduğuna bağlı olarak, Dünya'daki yaşamı iyi ya da kötü yönlerden etkiler. Ozon dezenfeksiyonu, koku moleküllerinin ve mikroorganizmaların hücre zarını yok ederek onları ortadan kaldırır. Ozon sistemi, mikroorganizmaları yok etme özelliğinden dolayı dezenfektan değil, steril bir gruptur. Bununla birlikte bazı zararları da bulunmaktadır. Peki, ozon sisteminin zararları neler?

Ozon Sistemi Nedir?

Ozonun en çok güneşten dünya yüzeyine giden ultraviyole radyasyona karşı stratosferik bariyer olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda genellikle yer seviyesinde bir kirletici ve dumanın bileşeni olarak düşünülür. Ozon sistemi, bir dizi uygulama için çeşitli endüstri sektörlerinde kullanılabilen güçlü bir kimyasal oksitleyicidir.

Ozon Sistemin Zararları Nelerdir?

Geçmişte, ozon dezenfeksiyonunun en büyük dezavantajı çevre maliyetleriydi. Ozon sistemlerini kurmak için yapılan ilk yatırım, diğer kimyasal arıtma işlemlerinden çok daha fazla sermaye gerektirebilir. Ozon üretmek için artık yüksek voltaj gerekmese de, bir enerji kaynağı gereklidir. Bir ozon jeneratörü, standart bir kimyasal pompadan daha fazla elektrik gerektirir. Bir ozon sistemi kurulurken inşaat malzemeleri ele alınmalıdır. Herhangi bir güçlü oksitleyicide olduğu gibi, tüm metaller ve plastikler bu sistemle uyumlu değildir.

Ozonun kalan etkileri sınırlıdır. Yüksek organik içerikli bir sisteme enjekte edildiğinde, stabil kalma kabiliyeti çok kısadır. Bu nedenle klor veya klor dioksitin yapabileceği gibi uzun vadeli bir kalıntı sağlayamaz. Güçlü oksidatif nitelikler, özellikle endüstriyel atık sularda istenmeyen etkiler yaratabilir. İstenmeyen reaksiyonları önlemek için yılda en az bir kez eksiksiz bir su kimyası analizinin yapılması önerilir.

Ozon Sistemi Güvenliği

Diğer oksitleyiciler gibi ozon da dikkatle kullanılmalıdır. Ozon ile temas edecek alanlarda uygun inşaat malzemeleri kullanılmalıdır. Ozon ile reaksiyon süresi anlıktır. Yanlış veya dikkatsizce ele alındığında, hücre hasarı hemen meydana gelebilir. Ozonun güvenliği kabul görüyor. Düşük dozlarda, hastanelerde ozon tedavisi, vücudun oksijen alımına ve kullanımına yardımcı olmak için bilinen bir dezenfeksiyon tedavisi biçimidir. Yine dikkatli kullanımı çok önemlidir.