Kara Sıva Nedir?

Kara sıva, inşaatın kaba halinin tamamlanmasıyla birlikte yapılması planlanan ilk uygulamadır. Çimento, kum ve su ile hazırlanan bir karışım türüdür. Aynı işlem, çimentonun yerine kireç kullanarak da uygulanabilmektedir. Boya ya da kaplama öncesi uygulanmakta olan bir işlemdir. Tuğla malzemelerinin oluşturduğu görüntünün kapatılmasının amaçlandığı bir uygulamadır.

Kara Sıva Uygulanmadan Önce Neler Yapılır?

Kara sıva yapılmasının amacı, çeşitli iklim şartlarına karşı yapıya dayanım kazandırmak; rutubet veya su geçişinin önüne geçmektir. Sıva; kaba ve ince olarak, genel itibarıyla iki tabaka şeklinde uygulanır. Yüzey düzgünse ve yüzey sayısı azsa tavan sıvaları serpme üzerine bir kat şeklinde yapılabilir. Sıvanacak olan imalatın tümüyle kurumuş olması gerekir. Sıvaya başlanılmadan önce sıva alt hizaları saptanarak işaretlenir, yüzeyde bulunan çıkıntı ve bulaşıklar kazınıp temizlenir. Duvar dipleri betonsa süpürülür, toprak ise kalas dizilir.

Kara Sıvanın Özellikleri Nelerdir?

Teknolojinin son derece geliştiği günümüzde kara sıva artık makineler vasıtasıyla da yapılmaktadır. Dış sıvanın ya da dış kaplamanın suyu emme niteliğine bağlı olarak duvarın rutubet alması değişmektedir. Kuruma işlemi de aynı şekilde duvar ve kaplamanın buhar geçirgenlik ve kılcal su emme özelliklerine bağlı değişkenlik göstermektedir. Bu açıdan, seçilecek duvar malzeme cinsi ve yüzey kaplama çeşidi duvarın yapısında zamanla oluşabilecek olan denge rutubet düzeyini belirleyici olmaktadır.

Ytong malzemesi gözenekli olan yapısından kaynaklı yüksek ısı yalıtım niteliğine sahip kaliteli bir malzemedir. Ytong malzemesinin kılcal su emme oranı düşüktür. Bu sebeple, dış kaplamadan herhangi bir şekilde sızacak olan rutubet; duvarın yapısında ilerleme fırsatını bulamadan buharlaşma yoluyla tekrar dışarı atılabilmektedir.

Dış duvar malzemelerine ait ısı yalıtım niteliği arttığı oranda üzerine gelen mineral sıva ya da kaplamalar yazın daha fazla ısınmaktadır. Bu nedenle oluşacak olan ısıl genleşmelerin makul biçimde karşılanabilmesi açısından sıva ya da kaplamanın olabildiğince elastik bir yapıda bulunması gerekmektedir. Kara sıva, çimento yerine kireç ile hazırlandığında karışım genel olarak yumuşak bir kıvamda bulunduğundan uygulaması kolay olmaktadır. Karışım, banyo ve yapının dış yüzeylerine uygulanmaz.