Kara Sıva
Sıva uygulamaları yüzyıllardan bu yana kullanılıyor. İnsanoğlunun mağaralar inşa etme ve bu mağaralara resim çizme dönemlerinde bile kara sıva vardı. Bugün binaların inşası sırasında en önemli adımlardan biri de kara sıva tekniğidir.
Kara Sıva Nedir?
Fiziksel olarak sıva, kimyasal bir set ya da mekanik bir set ile karakterizedir. Islak bir forma sahip, mineralli bir karışımdır. Uygulandığı yüzeyde kısa süre içinde kurur. Bir sıvanın en önemli maddesi yapıştırıcısıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere bu yapıştırıcı bileşen, sıvayı bağlayan ve tutan bir maddedir. Buna bir tür mineral yapıştırıcı diyebiliriz. İnşaat biter bitmez kara sıva uygulamasına geçilir. Kaplama ve boyama işlemi yapılmadan kara sıva yapılmalıdır. Sıva harcı; kum, çimento ve su karıştırılıp elde edilir. Bu işlem için çimento yerine kireç kullanımı da mümkündür.
Kara sıvanın amacı, yutong malzemesini ya da tuğlayı kapatmaktır. Kaba inşaat olarak tabir edilen aşamada pek çok uygulama adımları gerçekleştir. Bunlardan biri de kara sıvadır. İşlem genellikle manuel olarak yapılır. Harç, bir mala yardımı ile duvara uygulanır. Fakat son yıllarda kara sıva makinesi sık olarak tercih ediliyor. Kara sıva makinası kullanımı, daha çok pratiklik sunuyor ve zamandan kazandırıyor.
Kara Sıvanın Avantajları Nelerdir?
Kaba inşaat kara sıva işlemi, tuğlanın açıkta kalan yüzeylerini kaplamak için sıva harcı katmanlarının kullanıldığı bir uygulama türüdür. Sıvama, herhangi bir inşaat işinde güçlü temellerin oluşmasını mümkün kılar. Yapısal faydalar sunmasının yanı sıra kara sıva, dekoratif ve estetik görünümü de iyileştirir. Kara sıvanın avantajları:
- Alçıpan için daha dayanıklı ve sağlam bir yüzey meydana getirir. Kimyasal bir reaksiyon oluşturduğundan dolayı, duvarın güçlenmesini sağlar.
- Boya uygulaması için düzgün bir yüzey oluşturur. İyi boyanmış duvarlar, evlerde ferahlatıcı bir görünüm kazandırır.
- Kara sıvanın dekoratif bir yönü de vardır. Duvarlara sabit ve tekdüze bir kaplama sağlar, inşaat ustasının bir dizi tasarım ve doku oluşturmasını kolaylaştırır.
- Sıva yapımı kolay ve hızlı bir tekniktir.
- Kara sıva uygulamaları kirlilik içermez. Aynı zamanda duvar yüzeyinde toz birikintisi oluşturmaz.
- Kara sıvanın çatlama olasılığı çok düşüktür ve yüzeylerde kusursuz bir son kat yaratır.
- Güçlü, dayanıklı ve hoş görünümlü binalar tasarlamanın önemli bir adımıdır.