Dış Cephe Kaplama
Ses ve ısı yalıtımı açısından kullanımı sağlanan uygulamaya dış cephe kaplama denir. Bu uygulama sonucunda ısı geçişi azalır ve yalıtım sağlanır. Dış cephe kaplama yapılan binaya en büyük faydası ısı kaybına engel olmaktır. Bu kaplamanın amacı binayı dış etmenlerden ve hava koşullarından korumaktır. Dış cephe kaplama malzemesi oldukça hafif bir yapıya sahiptir, binaya ağırlık vermez.
Dış Cephe Kaplamanın Faydaları Nelerdir?
1- Dış cephe binayı dış etkilerden koruduğu için bina ömrünü uzatmaktadır.
2- Binada meydana gelebilecek rutubetin oluşmasını engeller.
3- Isı ve enerji kaybını önler. Böylelikle tasarruf edilmesine fayda sağlar.
4- Dış cephe kaplamanın en önemli faydasından biriside yangına karşı koruma sağlamasıdır.
5- Dış cephe kaplaması binaya estetik bir görünüm sağlar.
6- Ses yalıtımı sağlar, sesin gelmesini ve gitmesini önler. Gürültü kirliliğini sıfıra indirir.
7- Dış cephe kaplama yapılan binalar daha konforlu bir yaşam alanına bürünür.
Dış Cephe Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
1- Dış Cephe Mantolama: Dış cephe kaplama denildiği zaman akla ilk gelen kaplama türü mantolama yöntemidir. Çünkü bu yöntem hem ekonomik hem de her yerde kullanılmaktadır. Ayrıca bu kaplama türü artık ülkemizde yasalaşarak zorunlu bir hale gelmiştir.
2-Silikon Dış Cephe Kaplama: Çelik malzemeden üretilmiştir. Binaya sabitlenerek cam taşıyabilecek, yatay profil içeren bir kaplama türüdür. Bu kaplama türü genellikle iş yerinde kullanılmaktadır. Yapılan binaya zengin bir görünüm sağlamaktadır. Diğer cephe kaplamalarıyla uyumludur.
3- Doğal Taş Kaplama Cephe: Doğal taş görünümü sağlayan ve dış etkilere karşı dayanıklı bir kaplama türüdür. Dış cephe kaplama çeşitleri arasında en dekoratif görünüme sahip olanıdır. Doğal taş kaplama cephede bisküvit tuğlalar kullanılır. Bu kaplama binalara gösteriş sağlamakla beraber aynı zamanda çevre düzenlemesinde de kullanılmaktadır.
4- Ahşap Dış Cephe Kaplama: Kaplamanın asıl maddesi ahşap ve tahtadır. Bu nedenle kaplama binaya oldukça doğal bir görünüm vermektedir. Malzeme hafif bir yapıda olduğu için binaya yük vermez. Ahşap dış cephe kaplama yaptırırken dikkat edilmesi gereken ahşap yapının yangına el verişli olmasıdır.
5- Alüminyum Kompozit Dış Cephe Kaplama: Kaplamanın maddesi alüminyum ve galvanizli çelik levhalardan oluşmaktadır. Alüminyum dış cephe kaplamanın en önemli özelliği hafif ve ince yapılı olmasıdır. Bu dış cephe kaplama türü aynı zamanda yapılan binalara ses yalıtım özelliği sağlamaktadır. Aynı zamanda alüminyum kaplama farklı renklerde olabildiği için farklı görünümlere olanak sağlamaktadır.
Dış Cephe Kaplama Malzemeleri Neye Göre Seçilir?
Kaplama malzemeleri genellikle binanın şekline ve görünümüne uygun olarak seçilmektedir. Türkiye'de kullanılan dış cephe kaplamaları şöyle sıralanmaktadır;
1- Ahşap kaplama,
2- Yalı baskı kaplamaları,
3- Alüminyum ve granit kaplama,
4- Doğal taş kaplamaları,
5- Cam kaplama gibi türler tercih edilmektedir.
Amerika, Kanada ve Avustralya Ülkelerinde Kullanılan Dış Cephe Kaplamaları İse;
Bu ülkelerde ki firmalar genel olarak ısıl şartlara uygun kaplama türlerini tercih etmektedir. Örneğin;
1- Ahşap cephe kaplaması,
2- American Siding gibi dış cephe kaplamaları tercih edilmektedir.
Dış Cephe Kaplama Yapımı Ne Kadar Sürmektedir?
Dış cephe kaplama süresi bina yapısı, mimarisi, bina metrekaresi ve uygulama yapacak çalışan sayısına bağlıdır. Kaplama yapılırken de hava koşulları süreye etki etmektedir. Herhangi olumsuz yönde bir gelişme olmazsa ortalama olarak bu süre 15 - 25 gün sürmektedir. Uygulama süresi bittikten sonra kaplama malzemelerinin kuruma süresi ise bu belirtilen sürenin dışındadır. Ekipman ve çalışan sayısı arttırıldığı taktirde kaplama süresi çok daha aza indirilebilir.