Boya Uygulaması

Boya, herhangi bir nesnenin renk vermesi için ya da koruma amaçlı olarak kullanılan kaplamaya denir. Boya neredeyse tüm eşyalara uygulanabilmektedir. Boyaların en çok kullanıldığı alanlar; sanat, tasarım, endüstriyel kaplamalar, ulaşım ve korumadır.

Boya estetiksel olarak kullanılsa da aslında koruyucu maddelerdir. Aslında herhangi bir şeyin estetik olarak güzelliğini göstermek için boyamaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Binaların dış cephesini yağmurun etkilerinden korumak için boyama yapılmaktadır. Arabaların ve bisikletlerin daha güzel bir şekilde görünmesi için boyama yapılsa da, bir yandan da boya sayesinde bisikletin metalinin havayla temasını keserek paslanmasını engellemek için kullanılmaktadır. Uçaklarda da, boya uçağın yapısını yüksek hızlarda ortaya çıkacak olan sürtünme kuvvetinden ve ısıdan korumaktadır.

Her ortamda plastik boya, yağlı boya, saten boya, silikonlu boya uygulamaları ve dış cephe boya ve kaplaması uzman ekiplerimizce yapılmaktadır. Varna Yapı olarak, boya - badana işlerinin gerçekten ustalık gerektiren, özen isteyen bir meslek olduğu bilinci ile yaşam alanlarınıza renk katıyoruz.

Plastik boya her yüzeye uygulanmaktadır ve maliyeti düşüktür. Silinme özelliği yoktur. Silikonlu ve saten boyalar pürüzsüz yüzeylere uygulanmaktadır. Bu yüzeyler çoğunlukla alçı sıva ile elde edilir. Bu tip boyaya karar verildiğinde alçı sıva yapılmasını göze almak gerekmektedir. Maliyetleri, plastik boyaya göre daha yüksektir. Silikonlu boyaların silinebilme özelliği vardır.

Boya Uygulaması

Boyanın belirli aşamaları vardır. Bunlara dikkat edilerek boyama işlemi yapılmalıdır. Boya yapılacak olan zeminin güzelce temizlenmiş olması gerekmektedir. Bu temizlik yapılırken kabaran alanlar kazınarak alçı ile yoklama yapılması ve iyice zımparalanması gerekmektedir. Zemin pürüzsüz hale gelinceye kadar yoklama yapılmaya devam edilmektedir.

Rutubetli olan duvarlar, iyice kazınarak yüzey temizlenmelidir. Sıva takviyesi yapılmalı ve nem önleyici, su tutucu malzemeler yüzeye uygulanarak normal boya işlemlerine geçilmelidir.

Boya uygulaması; büro ve işyerlerinde, sanayi yapılarında, hastanelerde, restoranlarda, spor salonlarında, alışveriş merkezlerinde, bankalarda, mağazalarda, konutlarda, metrolarda, fabrikalarda, prefabrik yapılarda, konferans salonlarında kullanılabilmektedir.

Boya seçerken kalitesine, örtücü özelliğine, dayanıklılık süresine, kullanım rahatlığına dikkat edilmelidir. Bir boyanın markası önemlidir.