Katalog Basımı
Bir ürünün tanıtımında, pazarlanmasında, bir fikrin sunulmasında ve temellendirilmesinde, bir müessesenin veya ürünün reklamının yapılmasında pek çok araç kullanılır. Bunlardan en yaygın olanı, en cezbedici olanı ve en uygun maliyetli olanı kataloglardır. Katalog, temelde bilgilendirme amaçlı olarak tasarlanan, talebe göre tipi değişse de kapaklı şekilde sayfalardan oluşan kitapçıklardır. Bu kitapçıklarda detaylı tanıtım yazıları, ürün görselleri ve grafikler bulunabilir. Tanıtılmak istenen veya reklamı yapılan ürünün elle tutulur detaylı anlatımını içerdiği için kataloglar müşteriye ürüne karşı bir güven oluşturur ve ürünü daha cazip hale getirir. Ayrıca taşınabilir bir materyalden yapılır olması arşivlenmeye, yayılmaya, reklamın uzun süreli yapılmasına katkı sağlar. Bu sebepler kataloğun tercih edilmesini yalnızca en belirgin sebeplerini oluşturmaktadır.
Katalogların amacına ulaşabilmesi için büyük bir özenle hazırlanmaları gerekmektedir. En ideal katalog, hem kataloğu hazırlayan firmanın hem de ürünün misyonunu, vizyonunu ve kalitesini yansıtır özende ve şıklıkta olmalıdır. Bu özene sahip olan kataloglar gerek tanıtım için gerekse reklam için sarf edilen emeğin ve enerjinin birkaç misli ile fayda getirmesini sağlarlar. Bu sebeple katalog oluştururken iyi bir ekiple çalışmak, ürünü iyi tanımak, özen göstermek yapılması gereken ilk ve belki de en önemli adımdır. Dolayısıyla ihtimamla hazırlanan bir katalog kurumsal kimliğin ve ürünün kalitesinin bir tür yansıması mahiyetindedir.
O halde en etkin ve akılda kalıcı, amaca uygun katalog nasıl hazırlanmalıdır? İlk olarak kataloğun amacı, muhatap kitlesi, kataloğu talep eden kurumun vizyonu belirlenmelidir. Bu doğrultuda açık ve net ifadelerle detaylandırma yapılmalı, gerekli yerlerde açıklama görsellerle desteklenmelidir. Bu sayede hem sözlü olarak hem de görsel olarak ürün daha çok akıllarda kalıcı hal alır. Tanıtımın ve izahatın yapıldığı kısımlarda ürünün ön plana çıkarılmak istenen özellikleri önceden detaylı şekilde belirlenmelidir. Akabinde bu maddeler göz öünde bulundurularak her kesimden insanın anlayacağı şekilde veya hitap edilen belirli bir kitle var ise o kitlenin seviyesine göre açıklama yapılmalıdır. Bu aşamada genellikle edebi sanatlardan uzak ve sade bir tercih edilmektedir. Akabinde ürünün sahibinin vizyonu ve misyonundan bahsederek ürünün genel çerçeve içindeki yerine değinilir. Bu kısımda ürün ile firma arasındaki ünsiyet ortaya konmuş olur. Bunu desteklemek için zaman zaman referans gösterilebilir ve benzer kurumlara atıfta bulunulabilir.
Kataloglarda sözel ifadeler kadar görsel efektler de önemlidir. Öyle ki tanıtımın cezbedici kısmını görselin oluşturduğu bile söylenebilir. İyi ve özenle hazırlanmış görsel ürünün kalitesini üst seviye taşıyabilir ve daha cazip hale getirebilir. Peki bunun için nasıl bir yol izlenmelidir? Öncelikle görselin ön plana çıkarılması hedeflense bile çok sade, göz yormayan ve asil duran, detaylara boğulmamış görsel efektler tercih edilmelidir. Bu sayede görsellik bir cazibe oluştururken bir yandan da ürün ön plana çıkmış olur. Ürünü ikinci plana atmayan, yüksek çözünürlükte fotoğraflar veya çizimler tercih edilmelidir. Bu kaliteyi belirleyen temel teknik faktörlerdendir. Görseller ve tanıtım yazıları belirlenirken bütünden parçaya gidilmesi, veya genel, büyük ürünlerden küçüğe doğru gidilmesi muhatabın merakını uyandıracağı için belirli bir sıralama ile yapılmalıdır. Ürün ortaya konduktan sonra firma ile ilgili genel bilgiler tercihe bağlı olarak paylaşılabilir. Adres, web adresi, telefon bilgileri bu kısımda paylaşılabilir. Basılı kataloglarda kullanılan kağıdın kalitesi firmanın talebine veya ürünün mahiyetine göre belirlenmektedir. Talebe göre hafif veya daha ağır materyal kullanılabilir. Bir kataloğun hedefine ulaşabilmesi için her aşamasının dikkatle ve özenle düşünülmesi ve hazırlanması gerekmektedir.